České důchody odchází i do zahraničí. Jejich počet roste

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

Projekt Plníme přání seniorům
Důchod
Důchod
4
Fotogalerie

Čeští důchodci jsou po celém světě. Důchody mířily v loňském roce do celého světa, exotické destinace nevyjímaje. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v prosinci minulého roku evidovala 93 236 důchodců s nárokem na český důchod v 88 zemích.

Nejvíce důchodů (řádově desítky tisíc) putovalo v rámci Evropy – do sousední Slovenské republiky, Německa a Polska. „Na Slovensku žilo celkem 32 001 příjemců českého důchodu, v Německu 19 197 a v Polsku 15 378. Do Kanady, Švýcarska, USA, Rakouska, Austrálie, Bulharska, Řecka a Švédska byl český důchod posílán řádově tisícům příjemců. Do exotických států jako jsou například Seychely, Madagaskar, Maroko, Alžír, Egypt, Peru či Dominikánská republika byl počet vyplácených důchodů v řádu jednotek,“ uvádí ČSSZ.

Z její evidence dále vyplývá, že počet příjemců českého důchodu v cizině každoročně stoupá. V porovnání s obdobím před sedmi lety se zvýšil o více než 33 tisíc, což představuje nárůst o 56 procent.

„Lidem trvale žijícím v zahraničí ČSSZ vyplácí důchody buď na účet u peněžního ústavu v cizině, nebo šekem na adresu v cizině či na účet u banky v České republice. Výplaty na účty převažují. Způsob výplaty si lidé volí sami a zpravidla jej sdělí při sepisování žádosti o důchod, kdykoliv později mohou požádat o změnu, pokud to právní předpis umožňuje,“ uzavírá Jana Buraňová, tisková mluvčí ČSSZ.