ČSÚ zveřejní data o lednové inflaci, může být i nad deseti procenty

.

. Zdroj: Shutterstock

.
2
Fotogalerie

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji inflace v lednu. Podle odhadů ekonomů meziroční inflace v lednu výrazně stoupla a mohla se přiblížit hranici 11 procent. V průměru analytici čekají lednovou inflaci 9,8 procenta, zatímco v prosinci byla 6,6 procenta.

Důvodem nárůstu je zdražování energií včetně obnovení plateb DPH pro domácnosti, celkové tradiční lednová změna ceníků zboží a služeb a zdražení potravin. Podle údajů ČSÚ byla meziroční inflace nad deseti procenty naposledy v červenci 1998.

"Odhad lednové inflace je tak trochu za trest, protože začátkem roku se mění v ekonomice velké množství cen a i v běžných letech je odhad poměrně obtížný. V letošním roce je o to složitější, jelikož cenové tlaky jsou velmi plošné a přecenění lednových cen může být skutečně výrazné," upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Podle něj lze očekávat 30procentní meziroční růst cen elektřiny a plynu i citelné zdražení potravin.

"Firmy pro začátek nového roku pravidelně přistupují k úpravě ceníků a letošní změny cen u zboží i služeb směrem nahoru byly opravdu razantní. Od ledna navíc došlo k velmi prudkému nárůstu cen elektřiny a zemního plynu, který byl umocněn ukončením dočasně nulové DPH. A v neposlední řadě došlo k výraznému zdražení potravin," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.