Finanční správa má 95 procent daňových přiznání, termín končí dnes

Daňové přiznání

Daňové přiznání Zdroj: Tomeš Michael

Daňové přiznání
Daňové přiznání
3
Fotogalerie

Finanční správa přijala k dnešnímu dni 2 673 219 daňových přiznání z daně příjmu, což je 95 procent. Fyzické osoby jich podaly 2 226 795, právnické osoby 446 424. Daňové přiznání k dani z příjmu za loňský rok je možné bez sankce podat do dneška. Lhůtu v souvislosti s dopady šíření koronaviru prodloužilo ministerstvo financí. Lhůta byla dříve stanovena na 1. července.

Původně byl první termín pro podání daňového přiznání 1. dubna. Pro ty, kteří mají daňového poradce nebo povinný audit byl termín 1. července. Finanční správa uvedla, že se neposunul termín, ale fakticky se jen odpouští do daných termínů sankce. V případě, že poplatník podá daňové přiznání a zaplatí daň po 18. srpnu, tak mu správa vypočte pokutu už od 1. dubna.

"Poplatníci by měli přiznání odevzdat nejpozději dnes. Někdo může být zvyklý, že daňový řád toleruje zpoždění s podáním přiznání do pěti pracovních dnů, to však v letošním roce neplatí. Termín se díky liberačním balíčkům již dvakrát posunul a lidé tak měli na podání mnohem delší dobu," uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Již v rámci daňového přiznání za rok 2019 lze uplatnit očekávanou ztrátu, která bude vykázána v rámci daňového přiznání za následující zdaňovací období roku 2020, upozornil partner BDO Zenon Folwarczny. Pokud však tato 'očekávaná' daňová ztráta nebude následně stanovena minimálně v deklarované očekávané výši, vznikne podle něj povinnost podat dodatečné daňové přiznání.