Jak postupovat vůči OSSZ při přerušení podnikání

Pracující matka, ilustrační foto

Pracující matka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Každý člověk, bezdomovec nebo prezident, pracuje celý život na své značce
česká správa sociálního zabezpečení
V podnikatelské sféře vzrostl v roce 2010 medián hrubé měsíční mzdy meziročně o  2,3 procenta
Daňové přiznání OSVČ
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Při ukončení či přerušení podnikání, je třeba tuto skutečnost písemně oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

Pokud jste jako OSVČ v souvislosti s aktuálními omezeními k zamezení šíření korona viru nuceni ukončit či přerušit podnikatelskou činnost, pak je třeba oznámit toto písemně. Pro toto oznámení není předepsaný tiskopis, můžete využít interaktivní formulář (ePortál).

Pokud nemáte datovou schránku, formulář existuje i v PDF podobě, můžete ho eventuálně poslat poštou či e-mailem. OSSZ upozorňuje, že osobní podání na podatelně OSSZ není bez předchozího objednání možné.

Potřebuje-li OSVČ současně potvrzení o době účasti pojištění pro účely úřadu práce, je možné žádost o vyhotovení potvrzení zaslat i e-mailem na elektronickou podatelnu příslušné OSSZ. Pokud bude z žádosti vyplývat, že má být potvrzení doručeno buď poštou na trvalou adresu OSVČ, nebo přímo konkrétnímu úřadu práce, nemusí byt e-mail elektronicky podepsán.

V ostatních případech musí být žádost zaslána buď datovou schránkou nebo s elektronickým podpisem, případně ji lze vhodit fyzicky vyplněnou do schránky na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Pro další informace doporučujeme sledovat web ČSSZ.