Nárok na ošetřovatelské volno se nejspíše zmírní

Otcovská dovolená se prodlouží

Otcovská dovolená se prodlouží Zdroj: Profimedia.cz

Podmínky nároku na ošetřovatelské volno se patrně zmírní. Předpokládá to předloha poslanců ČSSD, kterou schválila s úpravami Sněmovna. Novela o nemocenském pojištění vychází podle předkladatelů z nedostatků zjištěných v praxi. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.

Novela sociálnědemokratických poslanců zkracuje dobu, kterou musí člověk, jenž má být ošetřován, strávit v nemocnici. Volno na péči o příbuzné může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat.

Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici, nově by to měly být čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala u péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

V případě ošetřovného předloha rozšiřuje okruh pečujících lidí, u nichž se nevyžaduje soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. Předkladatelé reagují podle důvodové zprávy na slábnoucí mezigenerační soužití.