Nezaměstnanost zůstala v srpnu podle odhadů na 2,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu na červencových 2,7 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. K tomu pomohly sezonní práce. Nezaměstnanost tak zůstane jedna z nejnižších v rámci EU a na podobných úrovních zůstane i v dalších měsících, upozornili ekonomové. Úřad práce ČR zveřejní údaje v pondělí 9. září.

"Situace na pracovním trhu zůstává z pohledu zaměstnanců i nadále velmi příznivá a mírné zpomalení domácí ekonomiky se do podílu nezaměstnaných osob zatím v podstatě nepromítá. Mírný pokles zaměstnanosti v průmyslu je zatím kompenzován růstem zaměstnanosti v sektoru služeb," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Dodal, že pracovní trh je v současnosti na svých limitech a možnost dalšího poklesu nezaměstnanosti je již velmi omezená.

"Poptávka po zaměstnancích zůstává i přes pravděpodobnou recesi v Německu stále vysoká, což se následně odráží na výrazně nízké nezaměstnanosti. Ta je i nadále nejnižší mezi zeměmi EU. Ačkoliv se bude od podzimu nezaměstnanost v Česku velmi mírně zvyšovat, nepůjde o nic dramatického," uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že v srpnu k nízké míře nezaměstnanosti citelně přispělo sezonní zaměstnávání, například v zemědělství, stavebnictví, lesnictví, povrchové těžbě či v rekreaci a pohostinství.