Důchodová komise přišla s návrhem, jak zvýšit penze ženám

Předsedkyně "důchodové komise" Danuše Nerudová

Předsedkyně "důchodové komise" Danuše Nerudová Zdroj: ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
Senioři, důchodci - ilustrační foto
Penze - ilustrační foto
Penze - ilustrační foto
6
Fotogalerie

Důchodová komise doporučila vládě dvě opatření pro budoucí důchodce a důchodkyně, které mají zvýšit penze těm, kteří se během života starají o děti a blízké a v tu dobu nevydělávají. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se tak na doporučení komise bude věnovat zavedení fiktivního vyměřovacího základu a prodloužení vyloučené doby za péči o dítě. Komise se naopak neshodla na opatřeních pro stávající penzisty.

„Komise dnes na svém jednání uzavřela jedno velké téma, jeden velký balíček, o pečujících osobách,“ řekla předsedkyně komise Danuše Nerudová. Cílem opatření je zvýšit penze především ženám, které mají průměrně o pětinu nižší důchody než muži kvůli letům, kdy nepracovaly a doma se staraly o děti či rodiče. Na konci prvního čtvrtletí podle údajů České správy sociálního zabezpečení průměrný důchod seniora činil 14 697 korun a seniorky 12 182 korun.

Důchodová komise, ve které jsou politici, odbory, zaměstnavatelé, univerzity a odborníci, tak doporučila jako jedno z opatření zavedení fiktivního vyměřovacího základu, kdy by se penze za dobu opatrování blízkých nepočítala z jejich nízkého výdělku, ale z jiné hodnoty. „Základ by se odvíjel od průměrné mzdy nebo jeho násobku, to jsou technicistní parametry, které se budou řešit v koaliční radě,“ řekla Nerudová.

Druhé opatření, které komise schválila, je prodloužení takzvané vyloučené doby za péči o dítě do jeho sedmi nebo devíti let, což by mělo rodičům usnadnit návrat do práce. Takzvaná vyloučená doba se vyřazuje při stanovení základu příjmu pro výpočet důchodu, aby nižší výdělek částku nesnižoval a penze nebyla menší. Nyní je to do čtyř let dítěte. Díky opatřením by penze pečujících mohla být podle Nerudové o 170 až 400 korun měsíčně vyšší.

Naopak se nenašla shoda na opatření pro stávající důchodce. „Hovořili jsme o paušální částce za každé vychované dítě v rozmezí 250 až 500 korun. Mluvili jsme i o dopadech na rozpočet. Komise ale nedokázala najít shodu,“ řekla Nerudová. Komise také odmítla další z nápadů, a to zavedení sdíleného vyměřovacího základu pro manžele, kdy by lépe vydělávající partner dorovnával důchod tomu druhému.

Na pátém zářijovém zasedání komise se měly řešit příjmy důchodového systému, k očekávanému tématu, kde dojde zřejmě k řadě kolizí, ale nedošlo. „Budeme to řešit 11. října. Začneme řešit systémové změny a začneme se zabývat příjmovou stránku důchodového systému,“ řekla Nerudová po jednání komise.

Ministerstvo by mělo záměry dál rozpracovat a Maláčová by je mohla přinést na koaliční jednání. Ministryně tento týden ale řekla, že ministerstvo má od konce května hotový návrh devíti opatření k úpravě nynějšího systému. Místo důchodové reformy chystá resort adaptaci, uvedla Maláčová. Návrhy novel by měla vláda probrat v polovině prosince.

Opoziční strany nesouhlasí s tím, že by se neměla připravovat celková reforma důchodového systému. „Na penze tady v budoucnu nebudou peníze a naprostou prioritou musí být dlouhodobá udržitelnost celého systému," řekla poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s tím, že její strana pracuje na vlastním návrhu penzijní reformy.


Jaký budete mít důchod? Spočítejte si ho s naší kalkulačkou zde >>>