Průzkum: Dobrovolnická práce nám příliš „nevoní“

...

... Zdroj: iStock

...
...
3
Fotogalerie

Zadarmo ani kuře nehrabe. Do neplacených dobrovolnických akcí je ochotno zapojit se jen 15 procent Čechů. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Randstad, do kterého je zapojeno 34 zemí.

A my se, co do počtu dobrovolnických aktivit, pyšníme úplně posledním místem ze všech těchto zemí. To ale neznamená, že ve světě by to bylo nějak výrazně lepší. V globálu se do dobrovolnických prací ve svém volném čase zapojuje jen 34 procent respondentů.

Pokud bychom ale na dobrovolnické aktivity dostali placenou dovolenou, bylo by to jiné. Zapojilo by se 67 procent dotázaných. „I když dobrovolnickou práci považuje za důležitou 51 procent českých zaměstnanců, jen málokdo je ochoten jí skutečně věnovat svůj čas. Zaměstnanci jsou vesměs toho názoru, že by na veškeré dobrovolnické aktivity měli dostat placené volno od svého zaměstnavatele. Tento názor přitom nepanuje jen v Česku,“ říká Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti. V případě poskytnutí placeného volna by se počet dobrovolníků v celém světě zvýšil na 73 procent.

Zaměstnavatelé to vidí jinak

Placené volno kvůli dobrovolnickým pracím dostane od svého zaměstnavatele jenom 7 procent dotázaných. Dalších 8 procent respondentů pak uvedlo, že v rámci pracovní doby vykonávají dobrovolnickou práci pro organizaci vybranou zaměstnavatelem. I v těchto případech má Česká republika nejnižší podíl ze všech zkoumaných zemí. Celosvětový průměr činí 19 procent, respektive 18 procent.

„Z pohledu těchto výsledků je zajímavé, že celkem 74 procent českých zaměstnanců uvádí, že chtějí pracovat pouze pro společnost, která se systematicky věnuje společenské odpovědnosti. Firmy by se tedy měly na tyto aktivity intenzivněji zaměřit, pouze 41 procent Čechů totiž uvádí, že jejich zaměstnavatel aktivně podporuje alespoň jednu dobročinnou iniciativu,“ uvádí průzkum.