Rok 2020: Rekordní rodičovský příspěvek i poslední vlna EET

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Od začátku ledna platí řada změn, které ovlivní naše peněženky i rodinné rozpočty. Po dvanácti letech došlo k navýšení rodičovského příspěvku, z neobvykle štědré valorizace důchodů se pak mohou radovat senioři. Novinkou je také e-neschopenka, v průběhu roku pak Česko čekají on-line daně či poslední vlna EET.

Nová minimální mzda 2020

Od ledna se o 1250 korun zvýšila minimální mzda, a to na 14 600 korun. Tato částka dosahuje na 40,5 procenta průměrné mzdy. Výše minimální mzdy ovlivňuje výši daní a pojistného. „Z částky minimální mzdy se mimo jiné odvozuje i maximální výše slevy za umístění dítěte v předškolním zařízení, tedy tzv. školkovné. Sleva je rovna výši minimální mzdy,” uvádí Petra Bobková z PwC Česká republika.

Se začátkem roku stoupla i zaručená mzdy, a to o 1250 až 2500 korun měsíčně. Nejnižší úrovně zaručené mzdy stanovují nejnižší cenu práce odstupňované do 8 skupin prací podle jejich složitosti, odpovědnosti a namáhavosti.

Tip: Spořáky nevydělávají. Začněte investovat ještě dnes. Stačí málo

Změny v rodičovském příspěvku

Rodičovský příspěvek se navyšuje z 220 000 na 300 000 korun, pro rodiče vícerčat na 450 000 korun. Nová maximální měsíční hranice i pro rodiny, které nedoloží příjem, je nyní 10 000 korun, u rodičů vícerčat až 15 000 korun. Na dvojnásobek stoupnul i měsíční limit počtu hodin pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči – nově tedy až 92 hodin.

Vyšší důchody a platy státních zaměstnanců

Důchodci si v průměru polepší o 900 korun, což je o 6,7 procentních bodů více. Jedná se tedy o více než zákonnou valorizaci. „Průměrný starobní důchod by měl od ledna dosahovat 14 400 korun. Důchody, jak starobní, invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí přiznané před 1. lednem 2020 se zvyšují od splátky důchodu splatné po 31. prosinci 2019 tak, že se základní výměra důchodu zvýší o 220 korun na 3490 korun, tedy na 10 procent průměrné mzdy. Procentní výměra důchodu se zvyšuje o 5,2 procenta a navíc o pevnou částku 151 korun,“ vysvětluje MPSV.

Státní zaměstnanci dostanou plošně přidáno o 1500 korun. Dochází také ke zrušení 1. platové tabulky – ti nejhůře placení si tak přesunem do 2. platové tabulky polepší o další 3,5 procenta.

eNeschopenky

Česká správa sociálního zabezpečení spustila eNeschopenku. Nemocným tak odpadne cesta do práce s papírovou neschopenkou. „Hlavním cílem projektu eNeschopenek je zjednodušení, zrychlení a zpřehlednění všech procesů související s administrací dočasných pracovních neschopností,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Dražší cigarety i poplatek za katastr

Schválený tzv. daňový balíček zvyšuje spotřební daň z lihu a z tabákových výrobků. Na krabičce tak vzroste daň o 12 až 13 korun. Zatím však pro cigarety platí přechodné dvouměsíční období kvůli novým tabákovým nálepkám a následovat bude tříměsíční lhůta pro doprodej starých zásob. Zvyšují se i daně z hazardních her. Týká se to však pouze loterií, u kterých sazba daně roste z 23 procent na 35 procent.

„Balíčkem také naplňujeme další z našich priorit, kterou je postupné omezování nesystémových daňových výjimek. Daňový balíček jich totiž ruší hned několik, a to v oblasti tvorby rezerv pojišťoven či zdanění úrokových příjmů z korunových dluhopisů,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.

Navýšení se také dočkal poplatek za vklad do katastru nemovitostí, a to o dvojnásobek. Nově tak vyjde na 2 000 korun. Z balíčku bylo naopak vypuštěno zrušení osvobození plynu pro domovní kotelny od daně ze zemního plynu.

Snížení DPH

Se začátkem roku se z první (15procentní) do druhé (10procentní) sazby přesouvá dodání tepla a chladu. Od 1. května pak bude snížená sazba platit i na vodné a stočné, úklidové služby v domácnostech, domácí péči, stravovací služby či půjčování knih.

Od května se pak sníží výrazně z 21 procent na 10 procent u některých řemeslných služeb. Týká se to  třeba oprav obuvi, oblečení, jízdních kol, také kadeřnických a holičských služeb. V rámci stravovacích služeb se daň sníží u točeného piva.

„Snížení sazby DPH se týká především zboží a služeb, u kterých je v praxi velice obtížné či nákladné zajistit efektivní výběr daně. Nižší sazba DPH by dle důvodové zprávy měla znamenat nižší stimul vyhnout se dani. Zároveň se zavedením snížené sazby daně z přidané hodnoty dojde pro dotčené plátce ke zmírnění vyšších nároků v souvislosti se zavedením 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb. Tato změna tudíž pravděpodobně nebude mít vliv na snížení cen pro zákazníky,” komentuje změny sazeb partner PwC Česká republika Martin Diviš.

Poslední vlna EET

Od května pak čeká právě spuštění poslední vlny elektronické evidence tržeb (EET) právě i na řemeslníky a fyzické osoby, které vykonávají svobodné povolání. Měli by tak pamatovat na včasnou žádost o autentizační údaje, stažení potřebného certifikátu a pořízení požadovaného vybavení. Podnikatelé s obratem do 600 tisíc korun ročně mohou požádat o povolení evidování tržeb ve zvláštním režimu.

Daně online

Díky novele daňového řádu, která by měla nabýt účinnosti ve druhém pololetí 2020, se Česko snad dočká i fungování online služby Moje daně. „Mezi hlavní funkce nové daňové informační schránky bude patřit například možnost podávat daňová přiznání, která budou předvyplněná, zjistit stav osobních daňových účtů a vybrané informace shromažďované ve spisu,“ uzavírá partner PwC Legal Radek Buršík.