Situace na trhu práce bude stabilní. Zájem je hlavně o řemeslníky a technické profese

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Úřad práce Kolín
úřad práce (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Úřad práce
Úřad práce ČR
8
Fotogalerie

Úřad práce na konci loňského roku evidoval 231 534 uchazečů o zaměstnání. To bylo sice více než v listopadu, ale méně než před rokem (o 49 086 osob). Také jde o nejmenší prosincové číslo od roku 1996. V tomto roce bylo bez práce jen 186 339 lidí. Dále se meziročně zvýšil počet volných pracovních míst. V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle posledních dostupných dat Eurostatu (za říjen 2018) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství či stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ vysvětluje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Na pracovním trhu mají šanci uspět i lidé nad 50 let, osoby se zdravotním postižením nebo dlouhodobě nezaměstnaní uchazeči. Zaměstnavatelé mají zájem hlavně o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Dále pak v sociálních službách nebo ve zdravotnictví.

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste. V rámci celého roku 2019 můžeme očekávat stabilní situaci na trhu práce, obdobně jako tomu bylo loni. Zaměstnavatelé budou hledat například řemeslníky a opraváře, pracovníky na obsluhu strojů a zařízení nebo pomocné a nekvalifikované síly. Bez ohledu na vývoj ekonomiky se dá očekávat také vzrůstající poptávka po odbornících v technických profesích, oblasti informačních technologií a ve zdravotnictví,“ dodává Kateřina Sadílková.

Které profese byly mezi uchazeči

Nejčastěji byli v evidenci Úřadu práce ČR lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných byl v prosinci 43,1 roku. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, 26,1 procenta – celkem 60 529.