Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
Benzín
3
Fotogalerie

Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Cena benzinu stoupla za poslední týden pouze o dva haléře na 33,69 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o čtyři haléře na 32,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku zdražovala od poloviny února, cena benzinu od té doby stoupla o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.

Důvodem současné stagnace cen paliv v Česku je pokles cen ropy na světových trzích. "Od poloviny května například ropa typu Brent zlevnila zhruba o 17 procent," upozornil hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Dalším faktorem je, že od minulého týdne proudí do Česka ropovodem Družba opět čistá ropa. "Právě kontaminace ropy v Družbě a nutné odstavení dodávek se v uplynulých týdnech staly firmám v českém dodavatelském řetězci ropných produktů záminkou k navyšování marží," uvedl Kovanda.

Letošní letní motoristická sezona nepřinese českým řidičům žádné nepříznivé cenové šoky, domnívá se analytik. "Naopak je možné, že ceny pohonných hmot budou během léta u nás, ale i ve vyhledávaných turistických oblastech sousedních zemí či států typu Chorvatska či Itálie klesat," odhaduje Kovanda.

Nejdražší Natural 95 tankují řidiči na Vysočině, kde vyjde litr na 34,13 koruny. Přes 34 korun za litr dají za benzin také motoristé v Praze, v ostatních regionech Česka ho tankují za méně než 34 koruny za litr. Nafta je nejdražší v Praze, benzinové stanice ji nabízejí v průměru za 33,34 koruny za litr. Litr přes 33 korun stojí také na Vysočině a v Plzeňském kraji.

Naopak nejlevněji vyjde benzin v Moravskoslezském kraji, kde ho řidiči kupují v průměru za 33,38 koruny za litr. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde stojí 32,32 koruny za litr. Jen o haléř více za něj zaplatí řidiči v Jihočeském kraji.