Zájem o brigádníky před Vánocemi roste ještě více než loni

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

ilustrační
Ilustrační snímek
ilustrační
ilustrační
5
Fotogalerie

Zájem o brigádníky ze strany firem, které potřebují vládnout předvánoční nápor, je ještě vyšší než před rokem. Platby brigádníků stouply až o deset procent. Největší poptávka je po asistentech prodeje, pokladních, skladnících, kurýrech či hosteskách, vyplývá z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

„Zájem o brigádníky je ze strany firem velký, větší než loni. A platí to nejen pro brigádníky, ale plošně o lidi do obchodů, protože nedostatek lidí je velký a dlouhodobý,“ řekla ČTK ředitelka marketingu Grafton Recruitment Jitka Součková. Obchody a sklady hledající v předvánočním období pracovní síly snižují podle ní na minimum požadavky na uchazeče, roli už například vůbec nehraje vzdělání.

Největší poptávka po brigádnících každoročně vzniká v logistických centrech elektronických e-shopů, uvedl manažer Manpower Group Jiří Halbrštát. Jde tedy zejména skladníky a expedienty, pracovníky balicích linek či kurýry. Brigádníci jsou vítáni také v maloobchodech, které se snaží ustát předvánoční nápor zákazníků. „Značnou poptávku monitorujeme i v zákaznickém servisu, kde jsou velmi žádaní telefonní konzultanti či asistenti prodeje. S tím souvisí i nabídka pozic prodavačů ve stáncích na vánočních trzích a hostesek či promotérů na akcích v nákupních centrech,“ dodal.

Mzdy u obchodníků rostou na těchto pozicích obdobným tempem, jako v roce minulém, nárůst je v rozmezí pět až osm procent, upozornila ředitelka divize Hays Response Lenka Pešková. Hodinová mzda se pohybuje kolem 110 až 140 korun za hodinu. U administrativních pozic je nárůst o něco výraznější, o deset až 15 procent, průměrné hodinové mzdy se pohybují kolem 130 až 180 korun v závislosti na požadavcích a rozsahu zodpovědností na dané pozici.

Čechy jsou podle Halbrštáta k brigádníkům o něco štědřejší než Morava a Slezsko. Mzdy se tu pohybují v průměru v rozmezí 120 až 130 korun za hodinu. V Praze a okolí zaznamenal roční růst průměrné mzdy brigádníka ze 130 na 150 korun za hodinu. Není však výjimkou, že kvalifikovaný zaměstnanec získá mzdu výrazně vyšší než 200 korun za hodinu. Na Moravě si brigádník v průměru vydělá cca 120 korun za hodinu a Slezsko nabízí průměrnou hodinovou mzdu 100 až 110 korun.