Zvýší stát rodičovský příspěvek o 40 000 korun?

Rodičovská v roce 2019

Rodičovská v roce 2019 Zdroj: Maminka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová předkládá návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun. Pokud vše dopadne, mohl by nárok na peníze vzniknout od druhé poloviny příštího roku. Nárok by měli všichni, kteří by jej v tu dobu pobírali. Tento návrh podporují všechny sněmovní strany.

Podle Maláčové je zvýšení na čase, jelikož výše rodičovského příspěvku se nezměnila již 10 let. Návrh by mohl začít být projednáván poslanci během podzimu. Shodují se na tom, že je potřeba podpořit pracující rodiče. „Český národ bohužel dlouhodobě vymírá a je potřeba podpořit maminky a mladé rodiny,“ řekl Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. Jana Skopeček (ODS) navýšení této sociální dávky schvaluje, jelikož ke zneužívání této sociální dávky nedochází. Bylo by ale podle něj dobré, kdyby ministryně práce a sociálních věcí předložila návrh, kde by se dalo ušetřit na jiných dávkách.

Pokud k navýšení dojde, ze státní pokladny tato změna ukrojí na čtyři miliardy ročně. V případě, že by se navyšovalo už v červenci 2019, musela by vláda v rozpočtu na příští rok „najít“ přes dvě miliardy navíc. Návrh rozpočtu s nimi totiž zatím nepočítá.