Nejlepší americký film roku natočil dánský režisér Refn

Vztah Řidiče (Ryan Gosling) a Irene (Carey Mulliganová) je předem
odsouzen k neúspěchu

Vztah Řidiče (Ryan Gosling) a Irene (Carey Mulliganová) je předem odsouzen k neúspěchu Zdroj: blue sky film

Dánský režisér Nicolas Winding Refn patřil doposud spíše k tajným hvězdám filmových fajnšmekrů. Jeho trilogie Pusher zavedla diváky do prostředí špinavého kodaňského podsvětí, snímky Bronson a Valhalla Rising pak uchvacovaly především dokonalou formální a vizuální stránkou. Bylo jen otázkou času, kdy Refn zkusí své štěstí v Americe.

Zámořskou premiéru si nyní odbývá báječným filmem Drive, za nějž si z letošního festivalu v Cannes odnesl cenu pro nejlepšího režiséra. Nutno dodat, více než zaslouženě, protože filmovější americký snímek je snad pouze Až na krev Paula Thomase Andersona.

Refn vypráví příběh bezejmenného Řidiče (Ryan Gosling), který si vydělává především jako nájemný řidič zločineckých gangů. Dá jim pět minut na akci, neřeší, co se během nich stane… a pak své zákazníky odveze do bezpečí. Zdánlivě prázdný život nabourá Řidičova sousedka Irene (Carey Mulliganová), do níž se zamiluje. Když se její manžel vrací z vězení, mohl by se Řidič vrátit do starých kolejí. Zaplete se ale do jeho plánu a poklidný život na hraně se mění ve válku Řidiče proti losangeleským mafiánům.

O příběh v klasickém slova smyslu ale v Drive příliš nejde. Pro Refna je příběh spíše vedlejším produktem, okolností, do níž skládá to hlavní: mistrovský režijní rukopis a nepřeberné množství ryzích emocí, které se v kině už nevídají. Od prvního Pushera (1996) se Refnův režijní styl výrazně proměnil a od syrovosti se přiklonil k mnohem více kontemplativnímu tvaru. Z toho vyplývá zvyšující se průměrná délka záběrů, jejich zcela neotřelé komponování, práce se světlem, hudbou a střihem. Tímto vším se Refn vymyká všemu, co je v kinech běžně k vidění.

I to je však pouze prostředek pro něco mnohem důležitějšího – pro vyvolávání emocí. Refn důmyslně buduje vztah Řidiče k jeho sousedce, ale nečekejte jednoduchou romantickou linku ve stylu „chlapec potkal dívku“. Naopak, minulost, přítomnost a budoucnost těchto dvou lidí je natolik komplikovaná, že jejich vztah může prožít pouze jedinou dokonale romantickou chvilku trvající několik vteřin (mistrovská scéna ve výtahu). Stejně úžasně ale Refn pracuje s napětím, akcí i prvky gangsterky, jimiž připomíná své dánské snímky.

Drive patří k nejpříjemnějším překvapením letošního roku a Refn se jím vyšvihl do první ligy světové režie. Paradoxní na tom je, že se mu to podařilo v Americe, tedy tam, kde většina slavných evropských tvůrců pohořela.

Drive (drama, USA, 100 minut)

Režie: Nicolas Winding Refn
Hrají: Ryan Gosling, Carey Mulliganová, Ron Perlman, Bryan Cranston
Premiéra: 15. září
Hodnocení: 100 %