Výlov zlákal tři tisíce lidí, ovšem repríza je zatím ve hvězdách

Město Jihlava vlastní dvaačtyřicet rybníků či vodních nádrží. Přesto zde byl v novodobé historii jen jediný výlov. Proč?

Výlov městského rybníka loni na Borovinku přilákal tři tisíce lidí, opakování úspěšné akce však není v dohledu. Přitom město Jihlava vlastní 42 rybníků či vodních nádrží. Jenže zda přijde další výlov, to je zatím ve hvězdách. Právě Borovinka by přitom byla z jihlavských rybníků na zopakování výlovu asi nejvhodnější, protože je u centra města a má odpovídající rozlohu. Tam by však musela uspořádání výlovu předcházet dohoda města s rybáři, kteří na Borovince hospodaří.

K tomu v příštím roce ještě nedojde: nejméně ještě rok se nesmí v Borovince nasazovat ryby. Výlov se totiž uskutečnil kvůli odbahnění Borovinky – a právě kvůli odbahnění tam teď rybáři nesmí dva roky ryby nasazovat – to bylo podmínkou, aby město mohlo odbahnění zaplatit z peněz EU.

Z dvaačtyřiceti městských rybníků jsou čtyři požární nádrže a jedna speciální nádrž v Jihlavě-Vysoké. K tomu patří i pět vodárenských nádrží, které spravuje Svazek vodovodů a kanalizací. Ze všech těchto vodních ploch se k chovu ryb hodí jen část a jen některé jsou vhodné k rybářskému výlovu. Rybníky Pávovský, Luční, Dolní Bradlo a Borovinka jsou rybářskými revíry, takže na nich rybáři výlovy nedělají,
ale chytají v nich průběžně.

„Zatím městský výlov neplánujeme. Asi by se to s rybáři na některém větším rybníku dalo domluvit, rozhodnout o výlovu ale musí zastupitelé,“ říká správce městských rybníků Luboš Koštial. Město většinu svých rybníků získalo kolem roku 1993, kdy jich řadu získalo po restitucích. Obratem je začalo pronajímat rybářům. Největší je Pávovský rybník se čtrnácti hektary. Větší je také zmíněné Dolní Bradlo se 4,1 hektary nebo Borovinka, která má 3,5 hektary. Většina rybníků je však velmi malých – například Kosovský rybníček má padesát krát dvacet metrů. „Je ve správě města, ale místní lidé tam mají nasazené ryby, děti tam chytají, tak ho opravíme,“ řekl Koštial.

Ačkoli v rybnících samo město ryby nechová, tak o vodní plochy pečuje. „Snažíme se i o úpravy Lučního rybníka pod Hosovem u chatové oblasti,“ řekl mluvčí radnice Radek Tulis. Odbahněním a úpravou výpusti prošel i Hrazený rybník u hájenky městských lesů. V příměstských obcích rybníky slouží jako požární nádrže, místní tam však ryby chovají – třeba i v Pístově.