Dušan Kütner: Bunda sem, bunda tam

prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Jeden z výroků Miloše Zemana z listopadových Hovorů z Lán se dočkal i reklamního zpracování. Jistý domácí výrobce outdoorového vybavení totiž láká zákazníky sloganem „Bunda sem, bunda tam“. Slogan mnohé zaujal. Jestli však pan prezident nemá na slogan a jeho varianty autorské právo?

To by pak byly titulky: Prezident na sloganu s k….u vysoudil miliony! Peníze do fondu na snížení státního dluhu by se ale přece jen hodily. Existuje ovšem nemálo obyvatel Česka, kteří ve veřejném prostoru – reprezentovaném v tomto případě facebookovým profilem Čecha jako poleno Tomia Okamury – používají ještě výrazně horší slovník.

A to slova jako špína či přirovnávání obecně muslimů k výkalům, havěti či prasatům patří k té publikovatelné části běžného slovníku Okamurových sympatizantů. Mezi jeho podporovateli jsou přitom samí praví a nefalšovaní Češi, o čemž svědčí příjmení jako Heitmann, Gottfriedová, Pischelová nebo Kohler. Při extrémním výkladu bonmotu Čechy Čechům by přitom šli nejspíše mezi prvními (snad je utěší, že autor těchto řádek s nimi).

K sílící islamofobii nepřispěje ani pseudokauza, v níž podle České televize pákistánská firma odmítla vyrobit ragbyové míče české reprezentace se znakem lva. V jeho ocasu je prý totiž možné rozpoznat znak pro Alláha. Překvapením není ani tak to, že firma považuje za znesvěcení islámu takovou marginálii.

Je jím to, že ragbisté lva „smířlivě“ obětovali, takže na šiškách nebude, místo toho, aby jej nechali vyrobit jinde. Na tom by nic xenofobního – na rozdíl od Okamurových příznivců – opravdu nebylo.