Německý diář Petra Fischera: Lindner měl pravdu, všichni letos a zřejmě i příští rok zchudneme

Německý kancléř Olaf Scholz (17. 3. 2022)

Německý kancléř Olaf Scholz (17. 3. 2022) Zdroj: ČTK / AP / Michael Sohn

Německý kancléř Olaf Scholz
Německý kancléř Olaf Scholz
Německý kancléř Olaf Scholz
4
Fotogalerie

V Česku se z toho stal stereotyp: za všechno může Německo. Nejprve se kvůli politice Angely Merkelové těsně energeticky propojilo s Ruskem a stalo se tak vydíratelným. Teď se bojí, co by se stalo, kdyby se od ruského plynu rychle odpojilo a nedalo útočícímu Putinovi možnost vydělávat na svou válku na Ukrajině penězi z Evropy. Současný kancléř Olaf Scholz, který, pravda, neoplývá rétorickou přesvědčivostí a většina jeho veřejných vystoupení připomíná projev subalterního úředníka z odboru nějakého ministerstva, je pro mnoho Čechů slaboch, který neumí v pravou chvíli říct dost a jít do rizika. Je přece válka!

V Německu jsou opět dál

Jenže není český premiér Petr Fiala, který odvážně vycestoval na symbolickou cestu do Kyjeva, jíž se Scholz raději vyhnul, v úplně stejné situaci? Není trvající česká, prakticky stoprocentní závislost na ruském plynu stejně nepřijatelná jako ta německá a neměli bychom tedy i my spolu s Němci udělat totéž, co Poláci: tedy do konce roku skončit s ruskými dodávkami a závislostí na Rusku?

V Německu je tato debata o poznání dál, jsou do ní zapojení nejen politici, ale i ekonomové a byznysmeni, objevují se konkrétní propočty a prognózy, superministr hospodářství a klimatické změny Robert Habeck ze strany Zelených už vyhlásil první stupeň plynové pohotovosti. Ekonomové se ale (ne úplně překvapivě) v interpretaci dopadů odklonu od plynu z Ruska neshodnou.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Jak hluboký bude pád?

Studie akademie věd Leopoldina nevidí situaci tak dramaticky. Podle jejích výpočtů by se německé hospodářství po takovém kroku propadlo o tři procenta HDP, což je méně, než kolik statistiky zaznamenaly během koronavirových uzávěr. Mezičtvrtletní propady tehdy (2020/2021) byly vyšší než 10 procent HDP, celoroční pokles ekonomiky byl na úrovni šesti procent. Mnichovský ekonomický institut Ifo spočítal, že celková ztráta bohatství během obou let pandemie dosáhla 380 miliard eur (osm bilionů korun, české HDP zhruba za jeden a půl roku), což je přibližně desetina německého ročního hospodářského výkonu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!