OLYMPIJSKÉ PENÍZE: Kdo skončí na „bedně“, bude milionář. Za zlato dostanou Češi 2,4 milionu

Lukáš Krpálek se zlatou olympijskou medailí z Tokia
2
Fotogalerie

Čeští olympijští vítězové obdrží za triumf v Tokiu 2,4 milionu korun, stříbrní medailisté získají 1,8 milionu a za bronz sportovci inkasují 1,2 milionu korun. Prémie v této výši v pondělí schválila Národní sportovní agentura, která je nově vyplácí namísto Českého olympijského výboru. Výše odměn je shodná s tou, jaká byla při posledních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Totožné prémie byly schváleny i pro medailisty z paralympijských her, které budou následovat.

Plnou částku 2,4 milionu korun obdrží dosavadní šampioni judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec a střelec Jiří Lipták. V případě deblového tenisového páru Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková činí společná výše odměny 3,18 milionu korun, každá z nich tedy dostane 1,59 milionu korun. Spolu s třemi stříbry (střelec David Kostelecký, kanoista Lukáš Rohan, tenistka Markéta Vondroušová) a jedním bronzem (šermíř Alexander Choupenitch) zatím vyplatí NSA sportovcům za úspěchy v Tokiu dohromady 16,98 milionu korun.

„Sportovci si zaslouží odměny do poslední koruny. Propagace naší země po celém světě, o kterou se zasloužili olympijští medailisté, má pro Českou republiku nevyčíslitelnou hodnotu,“ uvedl v tiskové zprávě předseda NSA Filip Neusser. „Paralympionici reprezentují naši zemi stejně dobře jako olympionici, proto si dle našeho názoru jednoznačně zaslouží odměny ve stejné výši,“ dodal.

>>> Češi na LOH 2021: čtvrté zlato pro českou výpravu! Jaký je další program?