Mach končí v europarlamentu kvůli domácím volbám. Sněmovna je důležitější, tvrdí

Petr Mach - ilustrační snímek.

Petr Mach - ilustrační snímek. Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Europoslanec Petr Mach
Europoslanec Petr Mach
Petr Mach
Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach
5
Fotogalerie

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach opouští post europoslance kvůli blížícím se parlamentním volbám v Česku. Pravicový politik v Bruselu prosazoval euroskeptické postoje strany, nyní plánuje překročit pětiprocentní hranici a vstoupit do parlamentu. 

„Český parlament považuji za důležitější instituci, v parlamentu budeme naše názory prosazovat mnohem účinněji,“ uvedl Mach ke své rezignaci na post v Evropském parlamentu.

Podle svých slov v současnosti sází svou politickou kariéru na to, že se do Poslanecké sněmovny dostane. Mandát Svobodných nyní po Machovi převezme Jiří Payne, bývalý člen ODS.

Doposud se v předvolebních průzkumech Strana svobodných občanů neobjevovala, případně se její podpora pohybovala hluboko pod pětiprocentní hranicí. Právě její překonání je nyní cílem Svobodných, pro které bude úspěchem jakkoliv hojná účast zástupců v dolní komoře.

Hlavní část volební kampaně zahájí Svobodní začátkem září, investovat do ní budou řádově miliony korun. Ty bude strana investovat například do dvou stovek billboardů. Kandidovat hodlá strana ve všech krajích. „Listiny máme plné,“ dodal Mach pro E15. Podle jeho slov má však strana na získání voličů i necelé dva měsíce před volbami času dost.