V čele Starostů zůstávají Gazdík a Rakušan. Chtějí řídit stát jako obec

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: Anna Vacková, E15

Petr Gazdík
Staronový předseda STAN Petr Gazdík na volebním sjezdu strany
3
Fotogalerie

Podle staronového předsedy budou sněmovní volby střetem s populistickými hesly. 

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí zůstává Petr Gazdík. Rozhodli o tom delegáti sněmu hnutí. Gazdík ve volbě předsedy neměl protikandidáta. V tajné elektronické volbě dostal 135 hlasů ze 145, podpořilo jej 93,1 procenta delegátů. Prvním místopředsedou hnutí zůstává starosta Kolína a první náměstek středočeské hejtmanky Vít Rakušan, který rovněž neměl protikandidáta. Získal 91,7 procenta hlasů.

Ve volbě tří místopředsedů hnutí obhájili své posty starosta obce Dolní Studénky Radim Sršeň a také poslankyně a středočeská krajská zastupitelka Věra Kovářová. Třetí křeslo obsadil senátor a starosta Božího Daru Jiří Horník. Ten vystřídal na místopředsednickém postu europoslance Stanislava Polčáka, který se rozhodl funkci neobhajovat poté, co v únoru vyšly najevo jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem dříve stíhaným ve dvou kauzách kolem Radovana Krejčíře.

V kandidátském projevu se staronový předseda Gazdík vymezil proti ostatním politickým stranám. Upozornil, že v nadcházejících sněmovních volbách bude znít mnoho populistických slibů. „Jedna ze stran před minulými volbami razila heslo Konec bordelu a korupce,“ řekl v narážce na hnutí Úsvit. „Tato strana neprosadila ve sněmovně jediný zákon, přesto dostala od voličů důvěru a podle některých průzkumů se zdá, že ji dostane znovu,“ dodal.

Gazdík ale kritizoval i vládní ČSSD a hnutí ANO. „Nechceme stát jako firmu, ani rodinnou. Ve firmě se nehlasuje, rozhoduje se centralisticky. Nechceme ani socialistickou snahu budovat nárokovou společnost, v níž má každý na všechno nárok,“ řekl staronový předseda STAN. „Stát se buduje odzdola. Mojí představou je stát jako dobře řízená obec,“ dodal Gazdík.

Starostové by také na svém sněmu měli ze své strany definitivně posvětit koaliční spolupráci s KDU-ČSL před sněmovními volbami, která tomuto uskupení zvedne hranici pro vstup do sněmovny na deset procent hlasů.

Gazdík je jedním z architektů této koalice, spolupráci na starostenském sjezdu podpořili i hosté z řad lidovců – předseda Pavel Bělobrádek a místopředseda Marian Jurečka. Mezi lidovci koalice se STAN nemá tak jednoznačnou podporu, nicméně Bělobrádek dohodu za jistou „na 99,9 procenta“. Poslednní slovo však bude mít až květnový sjezd lidovců.