Američtí senátoři schválili proti Putinovi zákon, který v minulosti srazil do kolen Hitlera

Senát Spojených států schválil zákon, který umožní rychleji dodávat Ukrajině zbraně a další válečný materiál.

Senát Spojených států schválil zákon, který umožní rychleji dodávat Ukrajině zbraně a další válečný materiál. Zdroj: Profimedia

Takzvaný Zákon o půjčce a pronájmu se podařilo prosadit především díky šéfovi demokratických senátorů Charlesi „Chucku“ Schumerovi.
Západní svět pobouřil masakr ukrajinských civilistů ve městě Buča, který spáchali ruští vojáci.
USA tento týden také odsouhlasily, že Ukrajině dodají protitankové střely Javelin za sto milionů dolarů.
Prezident USA Joe Biden
5
Fotogalerie

Senát USA ve středu večer tamního času přijal zákon, který může zásadně ovlivnit vývoj současného konfliktu na Ukrajině, upozorňuje americký server Politico. The Lend-Lease Act čili Zákon o půjčce a pronájmu před více než sedmdesáti lety pomohl Spojencům porazit ve druhé světové válce nacistické Německo. Teď má přispět k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Nové pravidlo umožní americké vládě posílat na Ukrajinu zbraně, potraviny a další válečný materiál bez dlouhých byrokratických procedur. Kyjev si zmiňované vybavení bude moci půjčit nebo pronajmout, aniž by za ně musel okamžitě platit.

Návrh jednomyslně podpořili jak demokratičtí, tak republikánští senátoři. Nyní jej musí schválit Sněmovna reprezentantů. Není ovšem jasné, zda to stihne ještě během čtvrtka, nebo až po naplánované dvoutýdenní pauze, která čeká obě komory amerického Kongresu v nadcházejících dnech. 

Každopádně to však je jasný signál, jak uvádí server Politico, že Spojené státy považují ruskou invazi na Ukrajinu za existenční hrozbu pro celý liberální svět a Západ věří, že se ukrajinští vojáci mohou ruským útočníkům ubránit. „Tuto mimořádnou taktiku zákonodárci naposledy použili během nejzávažnějšího globálního konfliktu dvacátého století,“ připomíná Politico.  

Profil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Americké politiky zřejmě popohnaly k činům také apely ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a nedávno odhalené válečné zločiny, které napáchala ruská armáda v ukrajinském městě Buča a v dalších lokalitách v Kyjevské oblasti. Rusové tam podle tvrzení Ukrajiny mučili a zavraždili několik set civilních obyvatel.

„Když bezohledně vraždíte nevinné civilisty kvůli jejich náboženství, rase či národnosti, jedná se o genocidu, a tou je vinen pan Putin,“ uvedl na úvod středečního hlasování šéf demokratických senátorů Charles Schumer a masakr v Buče později označil za „čiré zlo“. 

„Doručení co nejrychlejší vojenské pomoci je nezbytné pro schopnost Ukrajiny bránit se Putinovým nevyprovokovaným útokům,“ přidala se senátorka ze státu New Hampshire Jeanne Shaheenová. Za Republikánskou stranu vedl snahu o prosazení zákona například John Cornyn z Texasu. 

Kongres už v březnu odsouhlasil balíček vojenské a humanitární pomoci Ukrajině v hodnotě téměř čtrnácti miliard dolarů, zhruba 315 miliard korun, přičemž část tohoto vybavení již země obdržela. Tento týden Bidenova administrativa oznámila, že Kyjevu pošle ještě protitankové rakety Javelin za dalších sto milionů dolarů.

Zákon o půjčce a pronájmu byl v USA poprvé přijat 11. března roku 1941 a prosadil jej prezident Franklin Delano Roosevelt. Spojené státy díky tomu mohly dodávat výzbroj Francii a Velké Británii, aniž otevřeně vstoupily do války proti Německu. Mnozí historici tento krok považují za jeden z klíčových faktorů, jenž přispěl k porážce nacistického Německa vedeného Adolfem Hitlerem.