Co vám (ne)uteklo: Češi vybírají hotovost, Křetínský investuje do virtuální reality...

Video placeholde
Co vám (ne)uteklo: Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění
Divr labs
Divr labs
Divr labs
Divr labs
7
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Sedm tisíc Ukrajinců už našlo práci. Počty zaměstnaných raketově porostou >>>

Český byznys začíná absorbovat uprchlickou krizi. Z dat ministerstva práce, která má deník E15 exkluzivně k dispozici, vyplývá, že tuzemské firmy zaměstnaly od začátku války již přes 7400 ukrajinských uprchlíků. Celkem je v zemi přes 270 tisíc nově příchozích Ukrajinců, většinou žen a dětí.

Západ, Čína a Rusko soupeří o vliv. Svět přeťala nová železná opona >>>

Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu byla média plná úvah, že Rusko a Čína chtějí svrhnout světový řád založený na dominanci Spojených států a nahradit jej novým, neliberálním. Obě země se pyšnily přátelstvím „bez limitů“. Jenže divoké ruské dobrodružství ukázalo, že jisté hranice existují. Čína svůj rostoucí vliv do značné míry financuje ze spolupráce se Západem. Peking zřejmě zatím není připravený na přímé měření sil s veškerými dopady. Jisté každopádně je, že svět po válce bude více konfrontačním místem, na kterém nelze vyloučit ani další použití síly.

Křetínský vstupuje do virtuální reality. Za stamiliony kupuje český startup Divr Labs >>>

Daniel Křetínský je známý jako podnikatel, který své peníze vkládá do tradičních odvětví, zejména do energetiky. Se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem se teď pouštějí do neznámých vod, když za stovky milionů kupují více než šedesátiprocentní podíl ve startupu , který vyvíjí obsah pro virtuální realitu. 

Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká ministr financí Stanjura >>>

Ministr financí Zbyněk Stanjura chce škrtnout daňové výjimky, které se státu nevyplatí. Mezi nimi by mohlo zmizet i daňové zvýhodnění investičních fondů, které jsou dnes daněny pěti procenty, zatímco jiné právnické osoby podléhají devatenáctiprocentní sazbě daně z příjmů. Šéf státní kasy to řekl v novém pořadu deníku E15 Kvartál.

Škoda Auto přechází z korun na eura i kvůli elektromobilům. A není sama >>>

České koruny mizejí z pokladen tuzemských podniků. Ne snad že by firmy zásadně chudly, národní měnu ale postupně nahrazují eury. Příkladem je Škoda Auto. Na společnou evropskou měnu se přeorientuje od příštího roku. V položce „funkční měna“, jež označuje primární měnu v účetnictví, již automobilka nepovede koruny, ale eura. Důvodem je mimo jiné růst podílu elektromobilů na výrobě. V Česku to zdaleka není ojedinělá záležitost, význam eura totiž dál roste.

Ohlušující norské ticho. Roadstory E15 ze země mnoha elektromobilů a nemnoha nabíječek

Norsko je nejvyspělejší elektromobilovou zemí na světě. Vydali jsme se proto prozkoumat ten pověstně skvěle fungující e-systém zblízka. Ano, po norských silnicích se prohání jedna Tesla za druhou, což je balzám pro oči i uši. Nabíjecí infrastruktura nás však vrátila do tvrdší reality.

Ruský plyn jen za ruské peníze. Putin dělá z rublu žetonky na kolotoč, říká ekonom Bartoň

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary a platby se chystá požadovat v rublech. Opatření, které se má týkat „nepřátelských zemí“, tedy i Česka, chystá Rusko zavést v nejbližších dnech. „Je to takový majstrštyk, kdy na podporu rublu ruská strana přestane plýtvat vlastními eury a bude jej podporovat eury cizími,“ míní hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. „Jde však jen o krátkodobé řešení. Rubl to po nějaký čas může ochránit před dalším poklesem, ovšem jen velice uměle a jen na oko,“ dodal.

Miliardy do slamníku. Válka přivedla Česko k hotovosti, přibyl rekordní balík

Válka na Ukrajině probudila v Česku boom hotových peněz. Jen během prvních dvou týdnů od počátku války na Ukrajině v ekonomice přibylo přes 45 miliard fyzických korun. Jak plyne z březnových statistik České národní banky, byl to v tak krátké době nejmasivnější nárůst hotových peněz přinejmenším od roku 2002, odkdy centrální banka publikuje příslušné statistiky. V předjaří tak kolovalo v ekonomice rekordních 765,5 miliardy korun hotových peněz, což je kupříkladu o téměř osm procent více než před rokem. Důvodem byl pád Sberbank i obavy obyvatelstva o budoucnost, prvotní šok už ale podle bankéřů opadl. 

Ze stagflace se můžeme chytře proinvestovat, říká Jan Sýkora z WOOD & Company

Vstupujeme do doby, kdy se bude dluhopisům dařit ještě víc než dnes? A jak by do trhu zasáhlo vyšší zdanění investičních fondů, které plánuje ministr financí Zbyněk Stanjura? O tom v dalším díle E15 Castu mluvil Nikita Poljakov s Janem Sýkorou, jedním z majitelů společnosti WOOD & Company.

Komárkovo příjemné dilema. Z řecké sázkovky OPAP inkasuje šest miliard, anebo zvýší podíl

Loterijní společnost Allwyn spadající pod skupinu KKCG Karla Komárka se letos opět může těšit z výsledků společnosti OPAP. Řecká loterie, kterou Allwyn ovládá, meziročně zlepšila všechny finanční ukazatele. Česká skupina si tak na dividendách a mimořádné platbě akcionářům může přijít na přibližně šest miliard korun. Informaci deníku E15 potvrdila mluvčí skupiny Allwyn Dana Dvořáková.