Poražené strany v problémech. ČSSD je rozhádaná a nemá lídry

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Volební debakl neutrpěla jen sociální demokracie, ale i komunistická strana. Nejvíce to však vře u oranžových. Jejich šéf Jan Hamáček může skončit na březnovém sjezdu strany.

Navzdory volání špiček sociální demokracie po jednotě zmítají stranou spory. A slábne přesvědčení, že vláda s ANO odklepnutá vnitrostranickým referendem přinese politické body. K už tradičním kritikům vedení strany, jako je bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který stojí v čele platformy Zachraňme ČSSD, se přidávají další.

Nezvykle ostrá reakce hejtmana

Na volební propadák ostře reagovali například plzeňský hejtman Josef Bernard, který byl proti vstupu do koalice s hnutím Andreje Babiše, nebo exšéf socialistických poslanců Roman Sklenák. Oba se dosud drželi v pozadí. Bernarda zasáhla ztráta postu plzeňského primátora, socialisté získali ve čtvrtém největším českém městě pouhá tři křesla v zastupitelstvu.

Kritika naopak nepřekvapila od místopředsedy ČSSD je rozhádaná a nemá lídry strany Jaroslava Foldyny, který zvažuje složení funkce. „Z různých vyjádření je zřejmé, že se někteří politici ČSSD snaží vedení oslabit, nicméně předseda Jan Hamáček svoji pozici bezpochyby udrží,“ míní politolog Petr Jüptner z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Zimola a Chovanec chystají munici

První místopředseda oranžových, pragmatik blízký Hradu Jiří Zimola, který podporuje Haška, slibuje provolání, v němž chce nastínit cestu z krize. Nyní čeká, kolik senátních křesel ČSSD obhájí. Dosud mlčí Milan Chovanec, jediný z patnácti poslanců sociální demokracie, který odmítl hlasovat pro vyslovení důvěry sestavě ANO a ČSSD. Zřejmě vystoupí na rokování dvousetčlenného ústředního výkonného výboru, které se koná příští sobotu. Právě Zimola či Chovanec by mohli na březnovém sjezdu převzít předsednickou funkci. To by znamenalo vážnou komplikaci pro Babišův menšinový kabinet podporovaný komunistickou stranou.

Pod palbou je i šéf KSČM Filip
Spolu s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem čelí kritice kvůli volebnímu propadu i šéf komunistů Vojtěch Filip, jehož formace drží vládu Andreje Babiše (ANO) u moci. Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála dokonce vyzval Filipa k rezignaci. „Čestní muži a ženy by nepochybně vyvodili odpovědnost velmi rychle. Neprodleně,“ řekl serveru iDnes.cz. Skála ale na jaře těsně podlehl lídrovi rudých při volbě předsedy. Filip připomněl Skálovi, že mohl kandidovat. „Asi se ale bojí voličů. A úmyslně rozvrací stranu,“ řekl.

Vláda jako šance i možný problém

„Vliv voleb na vládu nepředpokládám. Andrej Babiš si přeje pokračování koalice s ČSSD a Hamáček s ní prakticky spojil svůj politický osud,“ odhaduje politolog Lukáš Jelínek z think tanku Masarykova demokratická akademie patřícího pod Lidový dům. „Jak ale na březnovém sjezdu dopadne loterie při volbě místopředsedů, je jako vždy ve hvězdách,“ dodává.

Jüptner připomíná, že svazek s ANO automaticky nezaručí příliv voličů. „ČSSD na rozdíl od ODS po komunálních volbách 2014 nese spoluzodpovědnost za vládu. To může její pozici ovlivnit směrem k lepšímu, ale i k horšímu,“ podotýká.

Spor o volbu předsedy

S požadavkem, aby předsedu volila přímo členská základna, přišla ještě před volbami Haškova platforma podporovaná Zimolou. „Může to být cesta k nalezení charizmatického lídra, na druhou stranu to nemusí být cesta k efektivnímu řešení možných sporů mezi různými křídly ve straně,“ soudí Jüptner. Přímá volba je už delší dobu součástí stanov ČSSD. „Jen se dosud vždy našly důvody, proč ji neuskutečnit. Tipuji, že to tak dopadne i nyní,“ podotýká Jelínek.

Co řekly známé tváře ČSSD k volbám:

místopředseda strany JIŘÍ ZIMOLA: Volby musejí pro ČSSD znamenat odraz ode dna, další příležitost už nepřijde. Musíme si sednout, uspořádat vnitrostranické záležitosti a přestat s veřejnými půtkami. Musíme se smířit s prezidentem Milošem Zemanem.

poslanec ROMAN SKLENÁK: Z ČSSD odcházejí schopní lidé, kteří mají podporu, jako například starosta brněnských Vinohrad Jiří Čejka. Založil si vlastní hnutí a nyní dostal přes sedmatřicet procent hlasů, zatímco sociální demokracie šest. Potřebujeme změnit poměry uvnitř strany a hledat lidi, které voliči ocení.

plzeňský hejtman JOSEF BERNARD: Byl to debakl. A pořádný. Program a cesta pro tuto zemi opravdu nejsou jen v tom, že vymyslíme, jak zase pumpneme státní rozpočet něčím zadarmo. Žádnou politickou stranu nemohou představovat jen aparátčíci a kryptokomunisté. Lidé vyžadují lídry, kteří oslovují svými myšlenkami. Žádné rychlé a jednoduché řešení pro ČSSD neexistuje.

zakladatel platformy Zachraňme ČSSD MICHAL HAŠEK: Jsme krůček od politického hřbitova. Čekají nás dvě bitvy: jak změnit stanovy a jak zaangažovat celou členskou základnu. Jsem pro přeregistraci celé ČSSD, abychom pracovali s reálným stavem členů a zároveň s lidmi, kterým jde o záchranu strany. Přeregistrace by měla vliv na rozložení sil na březnovém sjezdu.

starosta Náchoda JAN BIRKE: Ať už všichni přestanou hledat viníky ve vedení, ať každý začne u sebe. Jak je možné, že někteří dopadli špatně? No možná proto, že se hádáme, neustále si něco vzkazujeme, neustále hledáme nepřítele mezi sebou, lidé nám nerozumějí. Musíme prostě pracovat pro lidi, to je celé.

šéf socialistů JAN HAMÁČEK: Nebaví mě poslouchat, že ČSSD prohrála či někomu ustupuje. Jsme čtvrtí mezi parlamentními stranami na mandáty a pět kandidátů postupuje do druhého kola senátních voleb. Volby ukázaly, kde nám věří, a kde ne. Je to impulz přijít s novými lidmi, vizemi a nápady a uspět za dva roky v krajských volbách.