Politické pře v Plzni: Bartoš i Rakušan jsou proti koalici ANO, Pirátů a STAN

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf Starostů Vít Rakušan se postavili proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně. Bartoš na twitteru uvedl, že chce případně využít kontrolní mechanismy v pirátské straně. O věci také jednal s Rakušanem. Ten uvedl, že žádná spolupráce v Plzni s SPD uzavřena nebyla. S koalicí, která by se opírala o podporu SPD, nesouhlasí. Plzeňský lídr Pirátů Pavel Bosák uvedl, že za vznikající koalicí stojí.

Komunální volby v Plzni vyhrála koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Po sečtení hlasů ale ANO, Piráti a STAN oznámili, že mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu a že ANO získalo dva další zastupitele za SPD. Lídři ANO, Pirátů a STAN ještě v noci podepsali společné memorandum. Primátorem by měl být lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana.

„Byl jsem pozván na jednání republikového předsednictva. Já jim musím vysvětlit, jaká je situace v Plzni, která je teď hodně pohyblivá,“ plzeňský lídr Pirátů Bosák. „Nicméně já jsem něco podepsal, někdo si může myslet, že je to chyba, ale já svoje slovo budu držet,“ dodal. Večer bude vedení Pirátů vysvětlovat, co ho k tomu vedlo. „Následně uvidíme, co republikové předsednictvo podnikne za kroky a jestli vůbec nějaké,“ uvedl.

Bartoš na tiskovce ve štábu Pirátů. Primátor Hřib: O mně opravdu nejde, jde o budoucnost Prahy

Video placeholde

Poslankyně a předsedkyně SPD v Plzeňském kraji Marie Pošarová řekla, že SPD získalo v zastupitelstvu Plzně čtyři mandáty a oba nezávislí zůstávají v klubu. „Nikam nepřecházejí. O jejich kroku jsme samozřejmě věděli,“ uvedla. Na radnici podle Pošarové SPD nechce podporovat korupci, za kterou vidí lobbistické zájmy napojené na ODS, TOP 09 a lidovce. „Z toho důvodu ti dva podpořili nově vznikajicí koalici po dohodě s námi,“ uvedla.

Členská základna v Plzni podle Bosáka projednala povolební strategii, s níž jsou podle něj uvedené kroky v souladu. „Nikdy bychom nejednali s SPD a nikdy bychom nepodpořili městskou radu s SPD,“ uvedl Bosák. Dodal, že ANO dál shání podporu a zopakoval, že má minimálně 17 hlasů, tedy 15 mandátů z voleb a podporu dalších dvou zastupitelů, kteří kandidovali za SPD, po dalších čtyřech mandátech mají Piráti a STAN.

„Nikdo se mi neozval, že se jim to nelíbí, ani krajský předseda STAN (a republikový místopředseda Pavel Čížek),“ řekl Tolar. Dodal, že podepsané memorandum ctí. Podle Tolara ANO zařadilo dva nezávislé kandidáty SPD mezi své nezávislé kandidáty, čímž svůj klub ANO a nezávislých posílilo.

„Nám to takhle nabídli. Řekli, že jich není 15 ale 17, a my jsme odpověděli, že tak je to ok, že uzavíráme memorandum a budeme to směřovat ke koalici,“ uvedl. Přijde-li s nabídkou ještě někdo jiný, uskupení ho přijme, dodal.

„Kolik lidí nakonec při ustavujícím zasedání a z jakých stran zvedne ruku pro koalici, tak to já teď ještě nevím. Ale minimálně víme, že ty tři subjekty, které to podepsaly (ANO, Piráti a STAN) spolu budou spolupracovat,“ uvedl Bosák. „Koalice je de facto menšinová, ale shání pro sebe podporu,“ dodal. Primátorem by měl být podle dohody lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že má s ustavovanou koalicí v Plzni osobně velký problém. „U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ dodal. 

„S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Nad spoluprací s SPD se pozastavili také zástupci plzeňského Spolu. Zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by podle nich pošlapalo hodnoty, které Spolu sdílí s dalšími demokratickými stranami, a ohrozilo praktické fungování města. Lídr vítězného Spolu v Plzni David Šlouf vznikající koalici označil za předem domluvenou. Zarzycký to odmítl.

Koalice Spolu získala v Plzni v obecních volbách 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.