Jiří Drahoš - kandidát na prezidenta České republiky ve volbách 2018

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, Martin Sekanina, ara

Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017)
Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017)
Jiří Drahoš s manželkou Evou po boku zamířil na ministerstvo vnitra. Předat své archy s podpisy od občanů (3.11.2017)
Námořníci zabloudili na pevninu? Ne, to je posádka prezidentského kandidáta.
Jiří Drahoš s manželkou Evou na své chatě u Kamýku nad Vltavou
9
Fotogalerie

Jiří Drahoš ve volbách usiluje o funkci prezidenta České republiky jako nestranický kandidát. Kandidaturu mu zajistilo více než 140 tisíc podpisů od občanů. Svou podporu mu však vyjádřili i několik politických stran, například lidovci (KDU-ČSL), Starostové (STAN) či TOP 09. V prvním kole prezidentských voleb skončil druhý a zajistil si tak postup do druhého kola. V něm se utká se stávající hlavou státu Milošem Zemanem.

Volby

Svou kandidaturu na prezidentský post ohlásil Jiří Drahoš v nejvýchodnějším městě České republiky, Jablunkově, koncem března roku 2017. Povinnou padesátitisícovou hranici podpisů občanů překonal již v srpnu 2017 a sběr ukončil s více než 140 tisíci podpisy. Kandidaturu pak odevzdal na ministerstvu vnitra na začátku listopadu.

Drahošovi se dostává velké finanční podpory. Na jeho transparentní účet prozatím dorazily finanční příspěvky dosahující částky 37 milionů, mezi donory je řada známých miliardářů, podnikatelů, ale i politiků a známých lidí z veřejného života. 


Podívejte se, kdo v prezidentských volbách kandidoval >>>


Mezi nejštědřejší podporovatele patří například zakladatel společnosti Jablotron, Dalibor Dědek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation, Tomáš Krsek, nebo podnikatel a burzovní makléř, Libor Winkler. Více než milionovou částkou přispěl také holding vlastnící Lázně Luhačovice a Léčebné lázně Jáchymov.

V lednových volbách skončil druhý s 26,6 procenty hlasů za vítězným prezidentem Milošem Zemanem. Oba se utkají ve druhém kole voleb, které se konají 26.-27. ledna. Pro Drahoše hlasovalo 1,37 milionu lidí. Drahoše před druhým kolem podporuje pět neúspěšných kandidátů - Michal Horáček, Pavel Fischer, Mirek Topolánek, Marek Hilšer a a Vratislav Kulhánek.

Názory

EU a euro

Drahoš je výrazně proevropsky orientovaným kandidátem. EU vnímá jako úspěšný projekt, přinášející více pozitiv než negativ, který prochází složitým obdobím. Věří, že pokud máme jako stát hrát zásadní roli v rozhodovacím procesu Evropy, bylo by dobré, aby příští vláda začala Bruselu vysílat jasné zprávy o tom, co chceme a zároveň začít reálně pracovat na přijetí eura. Jasno má Drahoš i v otázce případného referenda o vystoupení z NATO, které rozhodně podporovat nebude.

Uprchlíci a migrace

Ve volebním programu Jiřího Drahoše se k problému migrační krize píše: „Pomozme lidem v životní nouzi, ale pouze tak, abychom neohrozili vlastní kulturu.“ Drahoš odmítá jak kvóty stanovené Evropskou unií, tak přijímání ekonomických migrantů. Nejvhodnějším východiskem z celé situace je dle něj, aktivní řešení problémů přímo v místech, odkud přichází nejvíce imigrantů, aby motivace k migraci vůbec nevznikala.

Babiš a jmenování premiérem

Ještě před volbami do poslanecké sněmovny se prezidentští kandidáti vyjádřili, zda by člověka obžalovaného z trestného činu jmenovali premiérem. Drahoš by prý jednal v souladu s Ústavou, podle níž pověření o sestavení vlády vychází z výsledků voleb a má-li strana potřebnou většinu, nebyla by jiná možnost. V případě člověka, o kterého se zajímá policie, by však využil všechny možnosti, aby se jeho jmenování premiérem vyhnul.

Co k tématu řekl Drahoš v pořadu Štrunc:

Kampaň

Drahoš podle svých slov vede kampaň kontaktního charakteru, zaměřenou převážně na venkov. Po parlamentních volbách se zintenzivnila a strategie se má více přizpůsobit předvolebním debatám, a to především na společností nejvíce diskutovaná témata jako je migrace, Rusko nebo Čína.

Do realizačního týmu se kromě Drahošovy mluvčí Lenky Pastorčákové, zapojila také další renomovaná jména oblasti komunikace, médií a PR - bývalá redaktorka zahraniční redakce ČT Kateřina Procházková a bývalý novinář Petr Studenovský.

Šéf volební kampaně Jakub Kleindienst a společnost Whenever, s.r.o. vede Drahošovi také aktivní kampaň na sociálních sítích. Na oficiálním twitterovém účtu má Drahoš (k 15. 1. 2018) už 18 tisíc followerů, na Facebooku pak má 100 194 fanoušků.

Poradci

Drahoš již představil tým poradců, které by si chtěl vzít s sebou na Pražský hrad. Patří mezi ně předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, velvyslanec Petr Kolář, astronom Jiří Grygar, egyptolog Miroslav Bárta, ředitel Řízení letového provozu Jan Klas, spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, nastávající rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, ekonom Lukáš Kovanda, ekonom Petr Teplý, ekonom Karel Půbal, ekonom Daniel Munich, historik Jaroslav Šebek a hudebník a odborník na otázku osob zdravotně postižených Ladislav Angelovič.

Životopis

Svou profesní kariéru započal Drahoš po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické na Ústavu základů chemické techniky Československé Akademie věd v roce 1973. Zkušenosti sbíral především ve funkci místopředsedy a později předsedy Akademie věd České republiky, které zastával po dobu pěti různých vlád a premiérů.


Čtěte profil Drahošova soupeře Miloše Zemana >>>


Na tomto postu se zasloužil o finanční životaschopnost celé instituce, když s politiky vyjednal pouze jednorázové půlmiliardové snížení rozpočtu místo původního záměru - snížení o miliardu a následně o další miliardu a půl, které by pro Akademii znamenalo jistý zánik.

Na rozdíl od současného prezidenta Jiří Drahoš nikdy nevstoupil do KSČ ani nespolupracoval s StB, jak tvrdily některé dezinformační weby. Veškerá tato nařčení Drahoš vyvrátil předložením lustračního osvědčení z roku 1992, potvrzující, že u StB nebyl evidován. Je spolautorem 14 patentů. Podle svých slov ovládá čtyři cizí jazyky - angličtinu, němčinu, ruštinu a polštinu.

Rodina a zdravotní stav

V roce 1974 se oženil se svou současnou ženou Evou Drahošovou, se kterou nyní žijí v Praze. Mají dvě dcery, Radku a Lenku a vnuky Filipa a Lukáše. Drahoš se prý těší i velmi dobré zdravotní kondici. Ve věku 68 let užívá pouze léky na mírně zvýšený tlak. Pro krátkozrakost v minulosti absolvoval operaci očí, po níž by již vůbec nemusel nosit brýle. Ze zvyku a kvůli svému okolí, které je na něj s brýlemi zvyklé, si je na nos však stále nasazuje.

Podívejte se na rozhovor s Evou Drahošovou:

Knihy

Završit své osmileté působení ve funkci předsedy Akademie věd ČR se Jiří Drahoš rozhodl ve formě knihy, která dostala název Věda života. V rozhovorech se spisovatelem Jiřím Padevětem se Drahoš vrací k významným milníkům svého života a působení v čele největší vědecké instituce v Česku, ale i k milníkům celé republiky.

Ocenění a členství

Jiří Drahoš je uznávaným chemikem i v zahraničí a je členem několika významných mezinárodních organizací, mezi něž patří například Evropské federace chamického inženýrství, World Chemical Engineering Council nebo Institution of Chemical Engineers UK a European Academy of Sciences and Arts.

V osmdesátých letech působil na Univerzitě v Hanoveru a jako hostující profesor pracuje na Univerzitě v Sao Paulu. Od Slovenské technické univerzity v Bratislavě získal čestný doktorát (dr. h. c.) a v roce 2012 převzal od prezidenta Václava Klause Medaili prvního stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy. Informace o tom, jak se vyvíjejí průzkumy předvolebních preferencí a jaké jsou Drahošovy šance na zvolení hledejte zde. 

Jiří Drahoš odpovídal na otázky deníku E15:

REFERENDUM 
Pokud by splňoval kritéria ústavnosti a neobsahoval parametry umožňující takové referendum vyhlásit jen z vůle nějaké příliš omezené skupiny lidí, pak bych jej podepsal. Pokud jde o můj názor, sám jsem příznivcem referend na komunální úrovni, u celostátních referend na takto důležitá témata bych byl velmi obezřetný. Podle mého názoru právě proto si volíme zástupce do parlamentu, aby se naplno intenzivně věnovali práci na zásadní legislativě, jejíž každá změna může fatálně ovlivnit osudy celé země.

VLÁDA 
Jednáním bych pověřil buď zástupce strany, která vyhrála volby, nebo někoho jiného, jehož bych považoval za pravděpodobnějšího kandidáta na získání většiny. Vždy bych jej upozornil, že pro následné jmenování premiérem již většinu budu rozhodně vyžadovat.

MILOSTI 
Velmi vzácně. Pouze z humanitárních důvodů – tedy v případě zdravotně či sociálně významně těžké situace dotyčného.

NÁVŠTĚVY KRAJŮ 
Ano. Cesty do krajů, měst a obcí jsou jedna z mála věcí, za něž bych prezidenta Zemana pochválil. Tedy za to, že je dělá, ne vždy za to, co na nich dělá a říká.

PRAVOMOCI 
Současný rozsah plně vyhovuje. Vím, že ústavní odborníci občas vedou diskuze o té či oné úpravě, ale nakonec se vesměs shodnou, že kvůli žádné z nich nestojí za to měnit ústavu.

EKONOMICKÁ DIPLOMACIE
Ano, rozhodně. Měl by být. Pokud jde o Miloše Zemana, určitě je dobře, že bere na cesty zástupce českých firem. Nemám sice k dispozici žádnou statistiku, nakolik nesou tyto cesty efekt, ale věřím, že v mnoha zemích světa, zejména těch méně vyspělých, je zaštítění hlavou státu přínosné. Horší je, že svoji pozornost zaměřuje příliš jednostranně na několik území světa. Já bych rozhodně volil širší paletu kontaktů, například i se státy Latinské Ameriky.

ZAHRANIČNÍ OBCHOD 
Bylo by třeba rozšířit naše obchodní aktivity do těch zemí skupiny zvané BRICS, které byly zatím dosti stranou pozornosti hlavy státu, tedy Indie, Brazílie, Jihoafrická republika, další rostoucí ekonomiky Latinské Ameriky (Mexiko), státy jihovýchodní Asie, některé africké země.

EURO 
Jednoho dne ano, koneckonců je to i závazek. Otázka je, kdy má ten den nastat. Já rozhodně nevolám po tom, aby se nyní unáhleně stanovil termín a pak se řešilo, jestli byl dobře zvolený. Ale měli bychom začít seriózně, bez předsudků diskutovat, uvádět skutečné výhody i nevýhody a brát samozřejmě do úvahy i názor široké veřejnosti. Právě k ní by ovšem měli odborníci také promlouvat. Já osobně vnímám některé nevýhody, ale pozitiva podle mne převažují.

Podívejte se na fotografie Jiřího Drahoše, včetně těch z jeho dětství:


Další profil Jiřího Drahoše čtěte na serveru Blesk >>>