Nechat si korunu, nebo přesedlat na euro? Kandidáti na Hrad se neshodnou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mirek Topolánek: Ne. Prezident ale nemá v tomto směru žádnou pravomoc. V obecné poloze si myslím, že zavedení eura by v naší zemi mělo řadu zásadních negativních dopadů a já se je během kampaně snažím občanům vysvětlovat. Mimo jiné odmítám, abychom ručili za cizí dluhy, nelíbí se mi dopad na nezaměstnanost a kapsy lidí.
Michal Horáček: Jistěže měla. Zavázali jsme se k tomu v přístupové smlouvě. Žádnou výjimku jako například Dánové jsme si nevyjednali. Termín přijetí je však v kompetenci vlády. Nový premiér před volbami ve své smlouvě s občany slíbil, že v tomto volebním období vláda termín přijetí nestanoví. Přijetí eura se mi proto v dohledné době jako příliš pravděpodobné nejeví. Takže v této otázce rozhodně nebudu tlačit na pilu.
Pavel Fischer: Ano. Až po široké vysvětlovací kampani směrem k veřejnosti, co všechno tato skutečnost bude obnášet.
Jiří Hynek: V žádném případě. Není to v našem národním zájmu, je to pro nás nevýhodné. Ztratili bychom vliv na naši ekonomiku a měnovou politiku. Navíc je euro problematická měna a nemá smysl se zbytečně ohrožovat.
Petr Hannig: Ne. Nikdy. Euro znehodnotí důchody, platy i úspory. Navíc pak budeme ručit za nesplatitelné dluhy Řecka a možná i dalších států jižního křídla EU. Tabulka konkurenceschopnosti nových států EU ukazuje, že státy platící vlastní měnou jsou na tom lépe než ty, které platí eurem. Vlastní měna je zárukou samostatnosti státu.
10
Fotogalerie

Jednou z klíčových otázek na prezidentské kandidáty otvírá téma přechodu na unijní měnu. Měli by Češi přijmout euro? Takto odpovídali kandidáti na prezidenta v anketě E15. Odpovědi čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka