Podnikatel Janeček nasbíral pro boj o Hrad přes 73 tisíc hlasů

Miliardář Karel Janeček

Miliardář Karel Janeček Zdroj: Zbyněk Pecák

Miliardář Karel Janeček
2
Fotogalerie

Podnikatel Karel Janeček sesbíral pro svou prezidentskou kandidaturu přes 73 tisíc podpisů občanů. Novinářům to řekl při příchodu na ministerstvo vnitra v Praze, kam přišel podat svou přihlášku do voleb. Úřad před jeho příchodem obdržel do 09:30 přihlášky od 16 kandidátů, řekla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Janeček uvedl, že odevzdat přišel celkem 73 037 podpisů občanů. Ke kandidatuře je jich potřeba 50 tisíc, před týdnem měl Janeček k dispozici 42 tisíc podpisů a je nadšený z akcelerace sběru v posledních dnech. "Já si přál alespoň 60 tisíc, aby byla dostatečná rezerva, ale 73 je dvacáté první prvočíslo, takže je to i symbolicky naprosto fascinující," řekl.

V závěru kampaně chce oslovovat voliče stejnými tématy jako dosud. "Jsou to věci, kterými se dlouhodobě zabývám - vzdělání, spravedlivá společnost. Potřebujeme nastartovat zásadní obnovu a sjednotit společnost," uvedl. Dalšími důležitými tématy jsou podle něj zdravý životní styl či svoboda, kterou společnost pomalu ztrácí.

Karel Janeček v Karlových Varech potvrdil touhu být prezidentem

Video placeholde
• Martin Bartkovský

Soustředit se bude na kontaktní kampaň, která bude ještě intenzivnější než při sběru podpisů. Janeček se v průzkumech pohybuje mezi méně úspěšnými kandidáty, podle říjnového průzkumu agentury Ipsos by získal přes šest procent hlasů, modely agentury Median mu přisuzovaly v červenci, srpnu a září 2,5 až 3,5 procenta hlasů. "Jsem přesvědčen, že moje šance jsou větší než zlatý řez pí, neboli odmocnina z pěti minus jedna, to celé lomeno dvěma," uvedl.

Za extrémně omezující považuje limit 40 milionů korun pro kampaň pro první kolo voleb. Částka se podle něj měla zvýšit, protože kvůli inflaci neodpovídá současným cenám. "Bylo to stanoveno před 15 lety, ty ceny byly jiné, fakticky je to dnes míň než polovina," konstatoval. Je proto přesvědčen, že se limitu přiblíží.

Dnes odpoledne se na ministerstvo vnitra chystá také odborový předák Josef Středula. Na twitteru uvedl, že pro kandidaturu posbíral dostatek podpisů od občanů i zákonodárců.