Buď premiérské křeslo, nebo opozice? Chovanec: Otázka premiéra není pro ČSSD zásadní

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: anna vacková

Milan Chovanec
Milan Chovanec
3
Fotogalerie

ČSSD se chce podle svého pověřeného předsedy Milana Chovance zapojit do jednání o nové vládě. Post premiéra už ale pro stranu není zásadní. Chovanec si neumí si představit spolupráci s komunisty, Tomiem Okamurou a Piráty. „Když se podívám na fragmentaci politické scény, může se stát, že sestavovat cokoliv funkčního bude velmi složité. Asi je poctivé říct, že než aby vznikl nějaký kočkopes, kde bychom nemohli prosadit naše priority, raději půjdeme do opozice,“ říká.

Co byste považoval za volební úspěch?

Číslo vám neřeknu. Myslím ale, že máme šanci na lepší výsledek, než jaký vychází z průzkumů. V posledních dnech před volbami musíme zabojovat o hlasy voličů. Je zřejmé, že velké množství lidí se stále nerozhodlo koho volit.

Kdybyste získali zhruba dvacet procent jako minule, byl byste spokojen?

To by bezesporu úspěch byl.

Na co se v závěru kampaně soustředíte?

Byl bych rád, kdybychom se přestali s ostatními stranami dohadovat o nesmyslech, pseudokauzách a říkali lidem, co pro ně chceme udělat. Veřejnost hádky politiků vůbec nezajímají. Chce slyšet, co bude s touto zemí v příštích letech. Prvořadé je zvýšení ceny práce, mezd.

Důchodci se nesmí bát, že poklesnou penze a že jim stát, tam, kde to bude možné, pomůže. Zajistit musí také kvalitní zdravotnictví a školství, hlavně vysoké školy potřebují více peněz. A i když jsme bezpečnou zemí, je důležité, aby tomu tak bylo i nadále. Vyžaduje to ale náklady.

Co když volby nedopadnou pro ČSSD dobře? Vyvodíte z toho odpovědnost?

Budeme mít sjezd, který výsledky voleb potěžká. Po hlasování se zamyslíme, zda půjdeme cestou k rychlému sjezdu nebo s ním počkáme na závěr příštího roku. Rozhodne o tom to, jestli budeme moci vyjednávat o nové vládě a jak tyto rozhovory případně dopadnou. Prioritou bude prosazení našeho programu.

Mohl by být sjezd ještě letos?

To se asi nestihne. Bylo by to technicky neproveditelné, protože se musí sejít místní, okresní a krajské stranické organizace a nadefinovat delegáty. Myslím, že nejbližší možný termín je příští únor nebo březen.

Kdo by vedl jednání o nové vládě? Vy jako předseda nebo Lubomír Zaorálek jako lídr?

ČSSD navenek zastupuje předseda, vyplývá to ze stanov. Zcela určitě bych ale k jednání přizval kolegy. Vždy je lépe, když má vyjednávací tým tři až čtyři členy. Sestavit ho je velmi jednoduché, klidně to můžeme udělat už tuto neděli. Samozřejmě ale záleží na tom, jak dopadnou volby.

Byl by v týmu i Bohuslav Sobotka?

Ke složení týmu se nyní nebudu vyjadřovat. Bohuslav Sobotka je významná tvář sociální demokracie a jako premiér je stále členem jejího nejužšího vedení.

Osvědčilo se vám rozdělení rolí na volebního lídra, předsedu a premiéra? Vychází vám z interních průzkumů nárůst preferencí?

Žádným vnitřním průzkumem jsme to nezkoumali. Premiér Sobotka se rozhodl tak, jak se rozhodl a my jsme to museli akceptovat. Dohodli jsme se na lídrovi, kterým je Lubomír Zaorálek. Já jsem se upozadil, aby strana nemluvila třemi, čtyřmi nebo pěti hlasy.

Výsledky voleb 2017 o víkendu hledejte ve volebním speciálu E15 >>>

Snažil jsem se vyřešit situaci uvnitř sociální demokracie. Možná jste si všiml, že je klidnější. Některé velmi hlasité regiony utichly. Všichni kolegové si uvědomili, že devastovat vlastní stranu před volbami k ničemu pozitivnímu nevede. Můj úkol, aby strana zněla v kampani jednotně, se snad povedl.

Jak jste přesvědčil například Jiřího Zimolu, který patřil mezi nejhlasitější kritiky?

Několikrát jsem s ním hovořil a shodli jsme se na tom, že budeme táhnout za jeden provaz. Jsem rád, že dohodu drží.

S kterými stranami nechcete po volbách spolupracovat? Bylo by to uskupení Tomia Okamury, komunisté?

Spolupracovat s komunisty na centrální úrovni je složité. Jsme strana proevropská, ctíme naše závazky vůči NATO. Ve stále více neklidném světě by vyvázání z těchto struktur bylo pro Česko jednoznačně neprospěšné. Spolupráci si neumím představit ani s Tomiem Okamurou, s Piráty.

I když se teď v koalici hádáme, naše vláda měla výsledky a přinesla Česku mnoho dobrého včetně stability.

Takže byste se po volbách vrátil k současnému modelu?

Umím si představit koalici s demokratickými stranami, které budou v Poslanecké sněmovně. O tom, jestli se tam celkově dostane osm nebo šest uskupení, rozhodnou voliči.

Když se podívám na rozpad, fragmentaci politické scény, může se stát, že sestavovat cokoliv funkčního bude velmi složité. Asi je poctivé říct, že než aby vznikl nějaký kočkopes, kde bychom nemohli prosadit naše priority, raději půjdeme do opozice.

Na vašem březnovém sjezdu zaznělo, že buď budete mít premiéra, nebo půjdete do opozice. Stále to platí?

Otázka premiéra není zásadní. Jde o to, co bychom případně vyjednali. V prvé řadě nám záleží na našich programových prioritách. Důležité je také to, jaké podmínky by si kladli naši partneři a zda bychom je dokázali akceptovat.

Připouštíte tedy, že byste byli ochotni být v koalici, aniž byste měli premiéra.

Nemůžu a priori vyloučit účast ve vládě, kde bychom neměli premiéra. Budeme jednat o vládním řešení, které vyjde z voleb. Samozřejmě chápu, že strana, která je vyhraje, si nárokuje post ministerského předsedy.

Pokračoval byste ve svazku s hnutím ANO a lidovci? Obě strany možnou další spolupráci s ČSSD nevylučují.

Jak jsem si přečetl v médiích, Andrej Babiš podal proti svému obvinění v kauze Čapí hnízdo stížnost. Další vývoj má teď v rukou státní zastupitelství. Pokud stížnost zamítne, neumím si představit, že bychom byli ve vládě s trestně stíhaným premiérem. Nepovažuji ale Babiše za hloupého člověka. Snad sám vyhodnotí, že něco takového není možné. Variantu, že ANO nominuje jiného premiéra, považuji za reálnou. Ale je to samozřejmě jejich rozhodnutí. Takže si na něj počkejme.

ODS nebo TOP 09 říkají, že i kdyby se Babiš stáhl do pozadí, na hnutí by měl stále stejný vliv jako teď. To by vám nevadilo?

Znovu říkám, že čtyři roky současné vlády byly úspěšné. Lépe vybíráme daně, jsme šestá nejbezpečnější země na světě, napravili jsme některé křivdy z minulosti, jako bylo snížení platů příslušníků bezpečnostních sborů Nečasovou vládou. Žehrat na to, že jsme čtyři roky s někým vládli a že to bylo špatné, nejde. Na druhé straně by bylo devastační, kdyby v čele vlády stál člověk, který je obviněný z podvodu.

Česko by to diskvalifikovalo při jednáních v zahraničí. Trapné by to bylo i o pro Babiše. Musel by jiným premiérům a dalším partnerům neustále vysvětlovat, proč je stíhaný.

Připouštíte, že byste neměli premiéra. Co kdybyste přišli i o ministra vnitra?

Jestli si myslíte, že budeme vyjednávat jen o židli ministra vnitra, tak zcela určitě ne. Jde nám jednoznačně o programové priority. Ale je docela možné, že voliči rozdají karty tak, že naše role bude opoziční.

Už jste se s křeslem ministra vnitra rozloučil?

Byla to funkce, kterou jsem vykonával velmi intenzivně. Minulý týden jsme měli debatu s odborovými svazy policie a hasičů. Všichni mi poděkovali za férové jednání, výsledky práce. To vás hřeje u srdce.

Stejně dobrý pocit z politiky jsem měl, když jsme policistům a hasičům zvýšili platy. A jestli se budu věnovat bezpečnostní problematice v Poslanecké sněmovně, mimo politiku, anebo na opět na pozici ministerstva vnitra je mi skoro jedno. Současnou funkcí se nijak neopíjím. A až se po volbách sestaví nová vláda, předám svému případnému nástupci věci, které nebyly dotaženy.

O vnitro údajně velmi stojí Babišovo ANO. Proč tomu tak podle vás je?

Někteří kolegové žijí v zajetí mýtů a fám, musejí se na to podívat racionálně. Za doby komunistického režimu i několik let po listopadu 1989 měl ministr vnitra daleko větší pravomoci než dnes. Za totality se tomuto úřadu říkalo ministerstvo strachu.

Postupem času se zákonné možnosti ministra výrazně omezily, což je správně. V čele policie je policejní prezident a ani ten nemá přístup do živých svazků.

Pánem přípravného řízení je státní zastupitelství, které dohlíží na práci vyšetřovatelů. To má mimochodem pod sebou ministerstvo spravedlnosti řízené ANO. Takže jestli někdo spekuluje o vlivu na trestní řízení, může ho mít tento rezort.

Ministr vnitra mohl mít určitý vliv, když měl pod sebou vlastní inspekci. Ale ani tu už nemá. Trestnou činnost bezpečnostní sborů vyšetřuje jejich generální inspekce, kterou kontroluje vláda a Poslanecká sněmovna.

Krátce po volbách se ČSSD bude muset rozhodnout, jak se postaví k volbě prezidenta. Podpoříte Miloše Zemana nebo někoho jiného?

Mediální hru o podpoře toho či onoho kandidáta nerozehrávají jen média, ale i někteří politologové. Jsem přesvědčený o tom, že podpora politických stran může některým kandidátům spíše uškodit a je otázka, jestli o ni budou stát. Je legitimní, aby strana nasadila vlastního kandidáta, pokud chce souboj podstoupit. A pokud ho nemá, tak by neměla hrát hru, že někoho svým voličům doporučí. Lidé si dovedou vybrat sami. Volby budou zajímavé, je tam řada kandidátů. Myslím ale, že trumfy jsou zatím na straně současného prezidenta Zemana.

Minule jste ho podpořili v druhém kole. Uděláte to i tentokrát?

Dovedu si to představit, byť s ním ČSSD má občas třecí plochy. Podle mého názoru nepomáhají ani jedné straně.

Takže podporu Zemana nevylučujete.

Pokud se na tom shodne členská základna a Miloš Zeman by o podporu sociální demokracie stál, tak ji nevylučuji. Možná je ale i varianta, že nepodpoříme nikoho a nepostavíme ani vlastního kandidáta.

Milan Chovanec (47)
Absolvoval Západočeskou univerzitu v Plzni. Do roku 1989 pracoval v bankovnictví, pak podnikal v oblasti obchodu a služeb. Od roku 1997 je členem ČSSD, v letech 2002 až 2010 působil jako plzeňský zastupitel. Pak byl čtyři roky plzeňským hejtmanem. Letos v březnu byl už podruhé zvolen prvním místopředsedou sociální demokracie. Je ženatý, má dvě děti.