Stát se o exposlance postará, vyplatí jim 50 milionů korun

poslanecká sněmovna

poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona
Poslanecká sněmovna
česká vlajka
5
Fotogalerie

V pondělí na ustavující schůzi dolní komory parlamentu už neusedne do poslaneckých lavic zhruba polovina těch, kteří vykonávali mandát v uplynulých čtyřech letech.  

O exposlance, kteří ještě nemají práci nebo si ji teprve hledají, se stát alespoň pro začátek postará. Všem vyplatí začátkem příštího roku na odchodném kolem 50 milionů korun, uvedl tiskový odbor Poslanecké sněmovny. Už letos budou moci bývalí zákonodárců žádat o zúčtovatelné zálohy. Na ty má komora v letošním rozpočtu zhruba čtyři miliony.

Nejnižší odchodné je jeden měsíční plat. Nárok na něj mají bývalí poslanci, kteří nebyli ve funkci ani rok. Naopak nejvyšší částku pěti platů dostanou ti, kteří byli zvoleni v roce 2013.

Základní hrubý měsíční plat poslance je letos 71 tisíc korun. Příplatky jsou za různé posty - například předsedové výborů pobírají 100 tisíc, místopředsedové sněmovny 135,5 tisíce a její šéf 190,7 tisíce.

Vypadli Marksová, Pilný či Semelová

V říjnových volbách obhajovaly mandáty zhruba tři čtvrtiny poslanců. Podařilo se to asi polovině z nich. Mezi ty, co vypadli a budou mít nárok na odchodné, patří například ministři práce, financí a kultury Michaela Marksová (ČSSD), Ivan Pilný (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Do poslaneckých lavic už neusednou ani expředseda poslaneckého klubu sociální demokracie strany Roman Sklenák nebo šéfové bezpečnostního a rozpočtového výboru, jeho straničtí kolegové Roman Váňa a Václav Votava. Nevrátí se také Marta Semelová a Václav Snopek (oba KSČM), Bohuslav Chalupa z ANO, Ivan Gabal za lidovce či Leoš Heger a Martin Plíšek z TOP 09.

Sněmovna omládla, bude v ní více žen

Průměrný věk nově zvolených poslanců je 47,5 roku, což je ve srovnání s předchozím volebním obdobím o dva roky méně. Úplných nováčků je 122. Naopak matadorů, kteří v pražské Sněmovní ulici pamatují už minulé století, je osm. Mezi zákonodárci bude více žen - dohromady 44. To je o pět více, než jich bylo v minulé sněmovně.

Docházka na jednání v letech 2013 až 2017 podle stran

KSČM - 87 procent

Úsvit - 80 procent

ANO - 78 procent

KDU-ČSL - 77 procent

ČSSD 76 - procent

TOP 09 a STAN - 72 procent

ODS - 71 procent

 

Pramen: PSP ČR