Měli jsme větší ambice, hodnotí výsledek eurovoleb Bartoš

Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: ČTK

Pirátská strana získali ve volbách do Evropského parlamentu 13,95 procenta, do Bruselu tak pošlou tři své zástupce. Čeští Piráti se dostali do europarlamentu poprvé a začnou až nyní vyjednávat o tom, do jaké frakce se připojí. Před volbami deklarovali, že chtějí zvítězit v Česku s dvaceti procenty, nakonec obsadili Piráti třetí místo.

„Náš cíl v kampani byl trochu ambicióznější, hovořilo se o potenciálu dosáhnout dvaceti procent. Nedosáhli jsme této mety, ale myslím si, že je výsledek stejně dobrý oproti volbám do Poslanecké sněmovny, podařilo se nám vyrůst o čtyři procenta,“ řekl šéf Pirátské strany Ivan Bartoš. „Utkali jsme se o druhé místo s ODS, která tedy získala o půl procenta víc a má o jeden mandát víc. Ale my vysíláme do Evropy kvalitní tým s dobrým programem. Podařilo se nám vysláním tří zástupců do Evropského parlamentu dosáhnout další mety politiky,“ dodal.

Piráti jako jediní dopředu nedeklarovali, do jaké evropské frakce se připojí. Váhají mezi liberální ALDE, která se však může ještě zreformovat, nebo frakcí Zelených. „Za několik hodin odlétáme do Bruselu s novými europoslanci a budeme vyjednávat o frakcích. Chceme být v takové frakci, která nám umožní efektivně prosazovat program tak, jak jsme to slíbili v kampani,“ řekl nový pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

Roli bude hrát, jaké výbory straně ve frakci připadnou, sám Kolaja mluví o výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Sílu Pirátů podle něj určí i případné úspěchy dalších pirástkých stran v evropských zemích, s napětím se očekává především výsledek v Německu.

Další europoslankyní se stala celoevropská šéfka Pirátů Markéta Gregorová, která je zároveň brněnskou zastupitelkou. Všechny funkce chce podle svých slov složit a soustředit se pouze na práci v Evropském parlamentu. „Chceme přibližovat europarlament lidem, aby to nebylo pro ně něco vzdáleného,“ řekla Gregorová.

Poslanecký mandát zanikne kvůli zvolení do europarlamentu Mikuláši Peksovi, podle kterého potřebuje evropská politika nové myšlenky. „Věřím, že Pirátská strana otevře řadu důležitých témat, které byly zatím špatně vyřešeny. Pevně věřím, že se nám podaří otevřít otázku copyrightové směrnice a daňových rájů,“ řekl Peksa.

Chceme hned jednat o frakcích, říká lídr Pirátů v eurovolbách Marcel Kolaja 

Pirátská strana čekala v Česku lepší volební výsledek, místo bilancování už ale její představitelé řeší, do které frakce v Evropském parlamentu se zapojit. Čtěte krátké interview s Marcelem Kolajou:

Nejste z těch výsledků zklamaný?

Je to přeci jenom méně, než jsme si dali za cíl. Ale myslím, že je potřeba si dávat ambiciózní cíle a pořád je to průlom od doby před pěti lety. Jsme třetí za ODS o méně než půl procenta. Kolegové spočítali, že nás 4000 hlasů dělilo od dalšího mandátu, který by získal Lukáš Blažej. Toho považuji za extrémně kvalitního kandidáta. Vůle voličů však byla ve volbách naplněná a musíme hrát s kartami, které jsme dostali.

Na tiskové konferenci jste říkal, že za pár hodin odlétáte do Bruselu vyjednávat o frakcích. Budete se setkávat rovnou se šéfy evropských stran?

Ano, v 6:55 nám letí letadlo. Je tu hodně rušno, tak se může stát, že půjdu ze štábu rovnou na letadlo. Máme už domluvenou schůzku s vedením frakce Zelených - Evropskou svobodnou aliancí. Chceme od pondělí opravdu začít reálné vyjednávání o frakcích tak, abychom byli schopni naplnit náš program.

Bude asi záležet na tom, jaké výbory vám nabídnou...

Bude to samozřejmě klíčová záležitost, já jsem deklaroval, že se budu zajímat o výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Kolega Mikuláš Peksa by měl primárně zájem o výbor pro průmysl, výzkum a energetiku. Za Markétu Gregorovou zatím nemohu mluvit, ona měla nějaké možnosti a bude záležet na vyjednávání ve frakci. Nějaké výbory je jednodušší získat, jiné zase složitější. Uvidíme, jak se to poskládá.

Čeští Piráti by se mohli spojit s ostatními evropskými Piráty. Máte už informace, jak se dařilo ostatním?

Zatím nevíme, želízko v ohni máme především v Německu, kde doufáme v jeden mandát.