Za koalici STAN a TOP 09 bude kandidovat i Kateřina Jacques. Lídrem potvrzen Pospíšil

Martin Bursík a Kateřina Jacques

Martin Bursík a Kateřina Jacques Zdroj: profimedia.cz

Martin Bursík
Martin Bursík
Exministr Martin Bursík
4
Fotogalerie

Starostové a TOP 09 potvrdili společnou koalici do evropských voleb, podpoří je šestnáct dalších regionálních sdružení. Nejvýraznějšími z nich jsou Strana zelených a Liberálně ekologická strana, za které kandidují Petr Štěpánek (SZ) a Kateřina Jacques Bursíková (LES). „Vyjednávání o podpoře ještě není uzavřené," řekl šéf STAN Petr Gazdík, podle kterého proevropskou koalici zřejmě podpoří ještě další uskupení.

Koaliční partneři potvrdili, že lídrem kandidátky bude europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), dvojkou bude jeho kolega z Evropského parlamentu Stanislav Polčák (STAN). Na kandidátce je následuje na třetím místě europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Naší ambicí je udržet minimálně naše mandáty. TOP 09 a STAN mají spolu čtyři europoslance, chceme obhájit tyto posty a případně přidat další. Za úspěch budu považovat, jestli dosáhneme 12 až 15 procent," řekl Pospíšil. „Kampaň povedeme regionálně," dodal Polčák s tím, že koalice chce využít široké podpory regionálních uskupení.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Ekologická hnutí zastupují Petr Štěpánek (SZ) na pátém místě kandidátky a v první desítce zastupuje LES manželka bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka Kateřina Jacques Bursíková.

Koalice se chce podle Pospíšila zaměřit na bezpečnost v Evropě a na rozvoj vnitřního trhu. kandidáti se chtějí vymezit proti vládnímu hnutí ANO i proti opoziční ODS. V případě zvolení budou všichni europoslanci STAN a TOP 09 působit ve stejné frakci. Do volební kampaně dají obě strany po pěti milionech korun, dohromady tedy přijde na deset milionů.

Zástupci Starostů a TOP 09 uvažují o tom, že by koaliční spolupráci přenesli o do dalších voleb. „Dohoda obsahuje klauzuli o tom, že pokud bude tento projekt úspěšný, pak povedeme diskuzi o možném pokračování i do krajských voleb. To je dobrá zpráva vzhledem k roztříštěnosti české politické scény," řekl Pospíšil.