Redaktorka Investigace.cz: Babiš nevysvětlil vůbec nic. Bartoš či Fiala v dokumentech nejsou

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Profimedia.cz

Není jasné, proč premiér Andrej Babiš (ANO) zakládal offshorové firmy na nákup luxusních nemovitostí ve Francii, řekla serveru E15.cz investigativní novinářka Hana Čápová, jež se podílela na objasňování kauzy Pandora Papers. „Ženevská banka se tam vyskytuje jako potenciální arbitr pro případ sporu. Nějaká vazba na Ženevu tam tedy je. Nicméně klíčová je banka v Monaku. Žádnou banku působící v Česku jsme v těch tunách dokumentů zatím nenašli,“ uvedla k Babišovu tvrzení.

Premiér nákup šestnácti nemovitostí ve Francii včetně zámku za patnáct milionů eur přes offshorové firmy přiznal. Transakci, k níž došlo v roce 2009, mu údajně doporučila právní kancelář. Připustil, že postup nebyl vhodný pro politika, tehdy ale, jak dodal, v politice nebyl. Co ještě by měl podle vás vysvětlit?

Jeho vyjádření jsou mimoběžná. On tvrdí, že peníze odešly z české banky a do české banky se zase vrátily. V kontextu toho schématu to ale vůbec nedává logiku. Nejde o to, z jaké banky peníze odešly, nýbrž z čeho pocházely. Jinými slovy jaký zdroj podnikatele Babiše umožnil investovat oněch patnáct milionů eur. Zda peníze na nemovitosti pocházely z české, nebo z jiné banky, je technikálie.  

Lze z dokumentů vyčíst důvod jeho rozhodnutí založit offshorové firmy?

Nemovitosti si samozřejmě mohl koupit přímo, proč zakládal offshorové firmy jasné není. Stejně nevíme, proč byly tři a z jakého důvodu jedna z nich navyšuje akcie o patnáct milionů eur a poskytuje půjčku té druhé pod podmínkou, že nakoupí nemovitosti.

Co se ještě podařilo dohledat?

Z francouzského rejstříku plyne, že firma SCP Bigaud byla majitelem oněch nemovitostí ještě v roce 2020. Její jméno se poprvé objevuje v Česku v roce 2018 ve výroční zprávě společnosti SynBiol, kterou Babiš spolu s Agrofertem převedl do svěřenských fondů. SCP Bigaud byla vedena jako akvizice SynBiolu a loni zanikla.

Mají existovat náznaky, že peníze odcházely nikoli z české banky, jak tvrdí premiér Babiš, ale ze Ženevy. Máte to zdokumentované, nebo jde o ústní informace?

Ženevská banka se tam vyskytuje jako potenciální arbitr pro případ sporu. Nějaká vazba na Ženevu tedy je. Nicméně klíčová je banka v Monaku, kde měly účty ony tři offshorové firmy. Žádnou banku působící v Česku jsme v těch tunách dokumentů zatím nenašli.

Uvádíte, že tucet milionů dokumentů jste získali od čtrnácti právních kanceláří. Je některá z nich z Česka, přesněji řečeno pocházejí některé písemné doklady z tuzemska?

Z dokumentů lze poznat, že v nich figurují čeští klienti. Názvy právních kanceláří v mezinárodním textu, na němž se podílelo šest set novinářů, jsou. Pocházejí například z Panamy.

Znáte výsledky šetření podezřelých informací, které prováděl v roce 2016 český Finančně analytický útvar známý pod zkratkou FAÚ, který spadá pod ministerstvo financí?

My nevíme, zda to FAÚ šetřil. Můžeme si ale dovolit tvrdit, že dostal podnět. Jeho role je věcí dalšího zjišťování.

Prozradíte jména dalších českých politiků, která se v dokumentech objevila? Má se jednat o bývalého ministra a některé regionální politiky.

Na tom momentálně pracujeme, hledáme způsob, jak to zveřejnit.

Jedná se o aktivní, nebo o bývalé politiky?

Kdyby v dokumentech byla jména třeba Ivana Bartoše nebo Petra Fialy, tak bychom to samozřejmě zveřejnili souběžně se jménem Andreje Babiše. Nikdo v kategorii volebních lídrů se tam s výjimkou Babiše dosud neobjevil.

Na případu Pandora Papers pracovali čtyři čeští novináři spolu se zahraničními kolegy devět měsíců. Jak dlouho bude trvat dohledání dalších detailů?

To neumím odhadnout. Taky nechci spekulovat, nakolik to může ovlivnit nadcházející sněmovní volby v Česku. Je snadné nás nyní napadat jako předvolební štváče. Na termínu zveřejnění tohoto velkého projektu se ale shodla velká mezinárodní komunita novinářů.