Poradce hongkongského magnáta Laie se podílel na poškození pověsti Joea Bidena

Syn prezidentského kandidáta Hunter Biden byl některými médii a příznivci prezidenta Trumpa obviňován z pochybných obchodních aktivit v Číně. Nyní se potvrdilo, že obvinění bylo smyšlené.

Syn prezidentského kandidáta Hunter Biden byl některými médii a příznivci prezidenta Trumpa obviňován z pochybných obchodních aktivit v Číně. Nyní se potvrdilo, že obvinění bylo smyšlené. Zdroj: Reuters

Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai patří k nejhlasitějším odpůrcům komunistické vlády v Číně. Má také blízko k americkým republikánům.
Lživá kampaň měla poškodit prezidentského kandidáta Joea Bidena.
Americký prezident Donald Trump a jeho příznivci pomáhali nepodložené obvinění šířit na sociálních sítích.
4
Fotogalerie

Poradce hongkongského prodemokratického aktivisty a mediálního magnáta Jimmyho Laie se přiznal k pokusu o ovlivnění amerických prezidentských voleb. Podle agentury AFP se poradce Mark Simon své funkce vzdal, když se ukázalo, že se podílel na financování materiálu, který měl zkompromitovat kandidáta americké Demokratické strany na prezidenta USA Joea Bidena.

Na 64 stránkách sepsaných pod fiktivním jménem byly shromážděny údaje, které měly poukázat na obchodní spolupráci Bidenova syna Huntera s Čínou. Lai řekl, že o Simonově aktivitě nevěděl.

Materiál se podle AFP objevil na internetu a použili ho stoupenci republikánského kandidáta a současného prezidenta Donalda Trumpa. V minulých dnech se ale začal původ dokumentu a jeho pravdivost vyšetřovat. Lai v několika tweetech přiznal, že za materiálem je jeho poradce Mark Simon.

„Použil peníze mé společnosti k zaplacení rešerší, které si vyžádal. Částka nedosahovala 10 tisíc dolarů (234 tisíc korun), takže k tomu nepotřeboval můj souhlas. Vím, že je těžké uvěřit, že jsem o tom nevěděl, poškodilo to mou pověst,“ napsal Lai, který podniká v mediálním světě, vydává protipekingský deník Apple Daily a je známý tím, že má blízko k americké Republikánské straně. 

Simon po odstoupení uvedl, že při sestavování spisu jednal sám za sebe a že s jeho činností nemá Apple Daily ani Lai nic společného.

Na dokument v pátek upozornil americký kanál NBC, který vznesl pochybnosti o správnosti spisu. Zjistil také, že údajný autor, jímž měl být švýcarský analytik Martin Aspen, neexistuje a že jeho fotografie je podvrh. Podle NBC se ke spoluautorství přihlásil bývalý profesor na Fulbrightově univerzitě ve Vietnamu Christopher Balding a ten dosvědčil, že Aspen neexistuje. Tvrdil, že zadání dostal od Apple Daily. To ale redakce a Simon popřeli.

Jednasedmdesátiletý Lai patří ke kritikům Pekingu a v srpnu byl krátce zatčen na základě nového bezpečnostního zákona, který začal platit v červnu a umožňuje kromě jiného lidi zadržené v Hongkongu soudit v pevninské Číně.