Bezpečná zóna u trosek boeingu nevznikne. Je to blízko fronty, řekli radikálové

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
7
Fotogalerie
Podle půvoních informací šéfa ukrajinské tajné služby SBU Valentyna Nalyvajčenka měla kolem místa na východě Ukrajiny, kde se ve čtvrtek zřítil malajsijský boeing, vzniknout 20kilometrová bezpečná zóna. Jenže proruští separatisté dohodu o vytvoření zóny nyní popřeli. Ukrajinská vláda zároveň radikály obvinila z ničení důkazů v místě neštěstí.

„Žádná bezpečná zóna nevznikla,“ řekl podle agentury Reuters vysoce postavený představitel samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze. „Jde o oblast blízko fronty, jsou tam vojenské operace,“ dodal.

Události kolem sestřeleného letadla jsme

.

Díky zřízení bezpečného území v oblasti katastrofy mělo být možné identifikovat oběti a předat jejich těla rodinám. Zajistit oblast, kam se letadlo zřítilo, je ale nutné i kvůli vyšetření, kdo je za smrt téměř 300 lidí zodpovědný.

Pozorovatelé a vyšetřovatelé OBSE si totiž v pátek stěžovali, že neměli na místo neštěstí takový přístup, jaký čekali. Prý neměli volnost pohybu potřebnou k výkonu svých povinností. Po jejich příjezdu k troskám prý navíc zazněly varovné výstřely.

Zničí separatisté důkazy?

Ukrajinská vláda zároveň obvinila proruské separatisty, že se snaží zničit důkazy v místech katastrofy. „Vláda Ukrajiny oficiálně prohlašuje, že se teroristé s pomocí Ruska snaží zničit důkazy o mezinárodním zločinu,“ uvedla vláda v dnešním prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters.

Podle Kyjeva povstalci odvezli 38 těl do márnice v Doněcku a specialisté s údajně silným ruským přízvukem vyhrožovali, že pitvu provedou oni.

Malajsijský letoun s téměř třemi stovkami lidí na palubě se ve čtvrtek zřejmě po zásahu raketou zřítil nedaleko ruských hranic do východoukrajinské oblasti, kterou mají pod kontrolou proruští separatisté. Podle pátečního prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy byla raketa země-vzduch odpálena z regionu, který ovládají povstalci. Neštěstí nikdo nepřežil.

Podle zahraničních agentur se proruští povstalci před několika dny na sociálních sítích pochlubili tím, že se jim podařilo ukořistit raketový systém Buk, který je schopen sestřelovat cíle až do výše 20 kilometrů. Jak uvedla BBC, po pádu letadla začaly tyto příspěvky uveřejněné mimo jiné na Facebooku a Twitteru, mizet.

Na serveru YouTube se zároveň objevil neověřený záznam údajného hovoru separatistů, kteří se o setřeleném letadle baví.

Údajný záznam rozhovoru proruských separatistů, kteří se v něm přiznávají k sestřelení letadla:

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterodam-Kuala Lumpur letěl ve výšce 10 tisíc metrů. Zřítil se ve čtvrtek v 15:25 SELČ. Na místě neštěstí poblíž města Šachtar byly kolem doutnajících trosek v poli u vesnice Grabovo rozesety desítky těl. Trosky letadla byly přitom rozptýleny v okruhu až 15 kilometrů.

Na palubě bylo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující stále ještě nebyli identifikováni. Celkem zahynulo 298 lidí.