Jak vypadá klasická česká dovolená? Auto a krásy naší vlasti

...

... Zdroj: Student Ageny, k.s.

...
...
3
Fotogalerie

V letošním roce se na dovolenou chystá 75 procent Čechů. Nejčastěji jde o rodiny s dětmi a mladé lidi. Většinou budou cestovat po Čechách a v plánu mají dvě až tři cesty. Za hranice vyrazí třetina lidí. Nejčastěji do Chorvatska, Řecka, Itálie, Španělska, Bulharska a na Slovensko.

„Dovolenou si Češi plánují zpravidla na červenec, kdy nasednou do svého auta a vyrazí. Letadlo využívají výrazně méně často, zvolí ho jen čtvrtina cestovatelů a je typické pro zahraniční cesty do Řecka, Itálie či Španělska,“ uvádí Monika Hrubá, vedoucí výzkumu České spořitelny s názvem Životní etapy.

Ve většině případů se ubytujeme v hotelu, často využijeme i penziony či chaty. Prioritou je pro nás to, abychom měli vlastní koupelnu. Asi polovina z nás si spolu s ubytováním objedná jídlo, zbytek využije restaurací nebo si budeme vařit sami.

Chorvatsko: Jak nejvýhodněji platit a na jaké výdaje se připravit

Video placeholde
Chorvatsko: Jak nejvýhodněji platit a na jaké výdaje se připravit • Michal Nosek, František Kára

Na místě se budeme bavit výlety do přírody, pohorky si s sebou zabalí ale jenom každý pátý Čech. V neposlední řadě budeme navštěvovat pamětihodnosti, také máme v plánu se koupat. Proto si plavky zabalí 9 z 10 Čechů. Dále mezi věci, na které při balení nezapomínáme, patří knížky, hrací karty a notebooky či tablety. Mladší rodiny s sebou berou i sportovní vybavení. 

Na kolik nás to vyjde?

Čechy vyjde dovolená asi na 20 tisíc, respektive na osm tisíc na osobu. V 92 procentech budeme platit v hotovosti, kartu bere jenom část dovolenkujících. „Strachu z placení kartou na dovolené se však Češi postupně zbavují, v létě 2015 utratili lidé kartou v zahraničí cca 2 miliardy korun, vloni už to bylo asi 2,3 miliardy korun. Největší objem transakcí v zahraničí dělají Pražané, ale v přepočtu na osobu je předhánějí lidé ze Zlína. Nárůst pozorujeme hlavně v platbách za nákup potravin a v restauracích,“ uvádí Česká spořitelna.