Jak nakupovat letenky, jízdenky, vstupenky aneb Úskalí on-line nákupů

Nervózní přešlapování ve frontě na jízdenku nebo marné doufání, že na vás zbude lístek na koncert už je pryč. Můžete využívat online nákupu jízdenek, letenek nebo vstupenek kamkoliv. Pochopitelně tím ušetříte čas a energii, je ale samozřejmě potřeba dávat si pozor na některé věci.

Myslete na to, že u tohoto prodeje nemá spotřebitel stejná práva jako při nákupu na běžném e-shopu.

Obchodníka vybírejte poctivě

Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, nakupujte přímo u poskytovatele služeb. „Zejména v případě letenek se lze setkat s lákavými nabídkami od zprostředkovatelů, kteří mohou mít až neuvěřitelně nízké ceny. To ovšem může být varovný signál, že jde o podvodnou webovou stránku. Nejpozději před platbou si prověřte údaje obchodníka, jeho obchodní podmínky a hlavně uživatelské recenze z co nejvíce různých zdrojů,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Bacha na předprodeje

Když kupujete lístky na koncert nebo jinou kulturní akci, může na vás číhat nebezpečí v podobě předprodejů. Hlavně takové to kolování prodeje lístků přes sociální sítě. Zde hrozí, že vám sice daná osoba lístek pošle na email, ale bohužel tak může udělat třeba dvacetkrát. Tedy lístek prodat dalším lidem. To může být dost nemilé překvapení při vstupu na koncert.

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky byste měli najít na každých webových stránkách jakéhokoliv prodejce. V případě nákupu letenek či jízdenek, je třeba věnovat pozornost tomu, co se bude dít, pokud budete chtít od smlouvy odstoupit nebo převést na někoho jiného. „Neplatí tu totiž zlaté pravidlo dvoutýdenní lhůty pro odstoupení od smlouvy bez udání důvodu a bez jakékoliv sankce. Každý dopravce si může stanovit své podmínky a nejčastěji spočívají v tom, že musíte uhradit storno poplatek. Změna osoby bývá u mezinárodních spojů také zpoplatněna, u nízkonákladových aerolinek většinou není možná vůbec,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

U vstupenek se zase zajímejte o náhradu v případě zrušení programu.

Slevy pro určité skupiny

I v tomto odvětví mohou uplatňovat studenti, senioři nebo osoby s tělesným postižením slevy. Pochopitelně ne všude. Pokud budete chtít jako student využít slevu na jízdném, většinou po vás budou chtít oranžový žákovský průkaz vystavený na konkrétní trasu – z místa bydliště do místa studia. Někde bude stačit i univerzální studentský průkaz. „Raději se ale přesvědčte, že na slevu máte skutečně nárok – pokud ho na místě neprokážete, budete doplácet minimálně rozdíl oproti standardnímu jízdnému, v horším případě ještě něco navíc,“ podotýká Zelený.

Co si hlídat u letenek

Při koupi letenky si zkontrolujte, jak velké zavazadlo si budete moci vzít s sebou. Pokud bude základní nabídka nedostačující, většinou u nízkonákladových společností, budete si muset připlatit.

Když už vstupenky či jízdenky máte

Poté, co jste si vybrali, si musíte dát pozor ještě na další věc. Přečtěte si přiložené informace, abyste se dozvěděli jak se vstupenkou či jízdenkou prokázat. Někdy stačí jen znalost číselného kódu nebo náhled na obrazovce chytrého telefonu. Mnohdy ale budete potřebovat papírovou verzi, tedy budete dopředu tisknout.