Nové „penzijko“ netáhne. Češi si spoří ani ne tisícovku měsíčně

Spoření na penzi

Spoření na penzi Zdroj: Shutterstock

Peníze
Peníze
Spoření na penzi
Spoření
Topící se prasátko
8
Fotogalerie

Zájem o spoření v rámci tzv. doplňkového penzijního spoření chladne, aktuálně si v tomto produktu spoří zhruba 701 tisíc lidí. Do konce září letošního roku si lidé uzavřeli necelých 165 tisíc smluv, 217 tisíc smluv „starého“ penzijního připojištění však bylo ukončeno a tak celkový počet smluv mírně poklesl. Závěr je jasný: lidé preferují okamžitou spotřebu a novému „penzijku“ nevěří, jelikož na něm snadno mohou prodělat...

O Češích se říká, že jsou spořiví a konzervativní, což dokazuje jejich chování ve vztahu k doplňkovému penzijnímu spoření. Jeho nástup v roce 2013 znamenal masivní zvýšení zájmu o „staré“ smlouvy, především díky garancí nezáporného zhodnocení. Dle čísel Ministerstva financí (MF) se takových smluv během roku 2012 uzavřelo 600 tisíc, jejich počet aktuálně čítá přes 3,7 milionu.

V rámci doplňkového penzijního spoření si účastník může zvolit investiční strategii – od konzervativní přes vyváženou až k tzv. růstové (příklad na webu KB). Jinak řečeno, když se bude dařit dobře, výnosy porostou, ale když přijde krize, střadatelé přijdou o peníze. Ostatně krizové roky rozpoutané hypoteční krizí v USA máme ještě v živé paměti. A jelikož spoření na penzi je záležitost na desítky let, je prakticky jisté, že krize dříve či později přijde.

Dle dalších statistik MF vyplatily fondy od ledna do září letošního roku přes 5 miliard korun, opačným směrem přiteklo pětkrát tolik. Průměrně si Češi spoří necelých 600 korun měsíčně, ti kteří mají doplňkové penzijní spoření spoří o 160 korun víc. Stát k těmto penězům za každý měsíc přidá 123, respektive 159 korun.

Za zmínku stojí také nové pravidla ohledně daňových úlev, ze základu daně lze až čtyřiadvacet tisíc, přičemž se počítá každý měsíc, přesněji částka uložená nad 1 000 korun, na kterou je maximální státní příspěvek ve výši 230 korun. Na dani z příjmu tak lze ušetřit až 3 600 korun ročně. Konkrétní znění zákona je poměrně komplikované, najdete ho v § 15, odst. 5 zákona o daních z příjmů.

U 1,4 milionu smluv evidují fondy příspěvky nejen od účastníků samotných ale i od zaměstnavatele.

Spoříte si v „penzijku“?