České firmy i domácnosti jsou po uši v dluzích, jen bankám dluží skoro 2,5 bilionu korun

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry Zdroj: profit

Úvěrová statistika
Developerský projekt
Bytový dům
Developerský projekt
Developerský projekt
17
Fotogalerie

Banky v česku rozpůjčovaly přes tři tisíce miliard korun, podniky i domácnosti si berou stále víc úvěrů, oznámila Česká bankovní asociace (ČBA). K 30. září letošního roku rozpůjčovaly tuzemské banky 3 149 miliard korun, což je meziročně o necelých sedm procent víc. Z této částky dluží české domácnosti necelou polovinu, třetinu podniková sféra. Jen v září si lidé půjčili skoro 40 miliard korun, šestadvacet miliard šlo na bydlení.

Dalo by se říct, že existují dva typy lidí – ti, kteří už bydlí (a splácí) hypotéku a ti, kteří bydlení z nějakého důvodu, především astronomických cen, horko těžko shánějí. Tomuto napovídá dosažení bodu zvratu, kdy celkový objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení v září poklesl o necelých 10 procent na 26,5 miliardy korun.

Čerstvá bankovní data potvrdila tendenci pozorovatelnou už od července – za celé třetí čtvrtletí domácnosti nově čerpaly úvěry na bydlení v objemu 77 miliard korun, což je o 6,3 procenta méně než za 3. čtvrtletí roku 2016. Dle ČBA se klienti v očekávání růstu úrokových sazeb a přísnějších pravidel pro poskytování úvěrů hypotékami „předzásobili“.

Úvěry na bydlení ale zatím nijak výrazně nezdražují. V září činila průměrná sazba střednědobé fixace (1 až 5 let) 2,26 procenta, což oproti historickému minimu není nijak dramatický rozdíl. Delší fixace hypotéky (5 až 10 let) zdražila výrazněji – na 2,17 procenta oproti dnu z listopadu 2016, kdy dosáhl průměr pouhých 1,87 procenta.

Zájem o úvěry na spotřebu během září pokračoval, i když rekordy nepadaly. Během září klienti načerpali spotřebitelské úvěry v hodnotě 9,4 miliardy korun, což bylo o rovných 7 procent více než před rokem. Za celé třetí čtvrtletí byl zájem o spotřebitelské úvěry meziročně silnější o 11,8 procenta.

Statistiky bankéřů samozřejmě neobsahují úvěry od nebankovních poskytovatelů. Příklad najdete výše...

Podniky prachy mají, daří se jim

Podniky během září nově načerpaly úvěry za 34,8 miliardy korun, meziročně o třetinu méně. To bankéři odůvodňují příznivou hospodářskou situací, kdy firmy mají dostatek vlastních prostředků k investování.

Kontrast mezi silnými investicemi a slabým zájmem o podnikové úvěry může znamenat, že se firmy pod zahraniční kontrolou po několika letech útlumu opět rozhodly reinvestovat větší část svého zisku do rozvoje dceřiných firem. Firmy pod zahraniční kontrolou mají celkově nižší zájem o domácí bankovní úvěry než firmy s domácími vlastníky.

Zájem podniků o úvěry bude zřejmě sílit společně s vyšším čerpáním EU fondů, predikuje ČBA.