Je bitcoin komoditou, nebo penězi? V Rusku pomalu získává postavení standardní měny

bitcoin

bitcoin Zdroj: ctk

Babiš a bitcoin
Bitcoin
Bitcoiny (ilustrační foto)
USB zařízení na těžbu bitcoinu
Bitcoiny (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Ještě před šesti měsíci ruská vláda chtěla obchodování s kryptoměnami postavit mimo zákon a zavést místo nich svou vlastní. Od takového záměru však postupně ustoupila a nyní dokonce tamní finanční správa řadí směnu bitcoinu a jeho alternativ na stejnou úroveň jako obchodování s devizami.

Tamní finanční správa ve své směrnici výslovně uvádí, že obchodování s kryptoměnami nejen nepodléhá zákazu, ale ani nespadá do zvláštního režimu. Transakce tedy není nutné hlásit úřadům. Instituce ovšem současně varuje, že virtuální valuty mohou usnadňovat kriminální činnost typu praní špinavých peněz či sponzorování terorismu, k potírání této činnosti se však zavazuje využívat stávající zákony. Vůči uživatelům kryptoměn tak má Rusko zůstat ostražité.

Ačkoliv směrnici vydala finanční správa, postup zdanění případných zisků ze směny virtuálních měn výslovně nezmiňuje. Obecně však zisky z obchodování s devizami podléhají zdanění. V případě bitcoinu je otázka tím palčivější, čím prudčeji roste jeho hodnota. Za poslední rok vyrostla téměř dvojnásobně – až na 770 dolarů (19 400 korun) za jeden bitcoin. „Postoj Ruska je správný. Vyplývá ze současné situace a je svým způsobem logickým vyústěním toho, kam se virtuální měny posunuly,“ uvedl Martin Stránský, provozovatel bitcoinových automatů a burzy Bitstock.

Rusko tak aktuálně volí mírně odlišný přístup ke kryptoměnám než například Spojené státy. Jejich finanční správa je totiž vnímá nikoliv jako devizu, ale investiční komoditu. To s sebou rovněž nese i povinnost zdaňovat výnosy, a proto si vyžádala bitcoinové burzy Coinbase údaje o jejích klientech a transakcích.

 

Postavení kryptoměn coby platidla v USA částečně nabourává i jeden z verdiktů floridského soudu, podle něhož čeká bitcoin ještě dlouhá cesta, než se stane ekvivalentem peněz. Přístup se však v jednotlivých státech liší. V New Yorku se snaží úřady byznys s kryptoměnami regulovat tím, že provozovatelé směnáren a burz potřebují získat speciální licenci (BitLicense).

Jak USA, tak Rusko ale přitom ucelenou legislativu zaměřenou výslovně na kryptoměny nemají, přestože je úřady začínají stále více brát v zřetel. Rozpory v přístupu k digitálním měnám vyvstávají také v Evropské unii, kde příslušné právní prostředí teprve vzniká. Loni Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že směna bitcoinu a jeho ekvivalentů za národní měny stejně jako jiné finanční transakce nepodléhá spotřební dani.

Evropská centrální banka a Evropská komise se však zdráhají vnímat digitální měny jako standardní platidlo. Všechny ostatní instituce by se podle nich měly také vyvarovat jejich propagace a podpory. Přístup EU má dále odrážet připravovaná direktiva. Ta se místo podpory kryptoměn zaměřuje na jejich regulaci. Direktiva obecně cílí proti praní špinavých peněz a cílem je mimo jiné vytvořit registr klientů směnáren kryptoměn a provozovatelů elektronických peněženek.