Daň z nemovitosti vzroste až dvojnásobně, Kiwi žaluje Ryanair, VW vytahuje eso v boji s Teslou

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: Grafika E15

  • Prodejce letenek Kiwi žaluje aerolinky Ryanair, soud ovšem odmítl předběžné opatření proti ověření identity
  • Volkswagen vytahuje eso v boji s Teslou. „Elektrický Passat“ ID.7 má započít cestu z hluboké krize
  • Rusko přišlo o plynového žolíka. Rozmach LNG terminálů zajistí Evropě klidnou zimu
  • Daň z nemovitosti může vzrůst skoro na dvojnásobek, e-cigarety zdraží postupně

Přinášíme vám důležité zprávy uplynulého týdne, které by vám neměly uniknout.

Prodejce letenek Kiwi žaluje aerolinky Ryanair, soud ovšem odmítl předběžné opatření proti ověření identity

Veletoč sporů mezi českým agregátorem letenek Kiwi.com a irským leteckým dopravcem Ryanair pokračuje. Poté co Kiwi. com minulý týden společně s dalšími cestovatelskými platformami vyzvalo britské úřady k zásahu proti Ryanairu, podal tuzemský agregátor také žalobu v rámci Evropské unie, ve které požaduje po italském soudu předběžný zásah proti irské aerolince. To však soud odmítl, nyní se bude zabývat samotnou žalobou. 

Volkswagen vytahuje eso v boji s Teslou. „Elektrický Passat“ ID.7 má započít cestu z hluboké krize

V německém Wolfsburgu panuje čím dál tím větší nervozita. Koncern Volkswagen v posledních letech nalil desítky miliard eur do své ambice stát se globální jedničkou na trhu s elektromobily. Úspěch se však stále nedostavil. Naopak podle nedávného zjištění německého listu Handelsblatt firma vyrábí výrazně více vozů, než kolik prodává. Množství nově přijímaných objednávek na některé „elektriky“ mělo spadnout v některých případech dokonce k nule. Gamechangerem má být nový model ID.7, přímý konkurent Tesly Model 3, který si již získal přezdívku „Passat pro svět elektromobilů“. VW nyní startuje jeho výrobu v továrně na elektromobily v Emdenu. Úspěch či případný neúspěch modelu může mít dopad i na českou Škodu Auto.

Z(a)tracená čísla: Investiční pasti, kam se podíváš

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investiční pasti, kam se podíváš • E15

Daň z nemovitosti může vzrůst skoro na dvojnásobek, e-cigarety zdraží postupně

Zaměstnavatelé budou nadále poskytovat svým pracovníkům daňově zvýhodněné benefity a obcím zůstane stoprocentní kontrola nad výběrem daně z nemovitostí, kterou budou moci od příštího roku nově zvýšit až na 1,8násobek. Kompromis vládních stran s firmami, odbory a s radnicemi nemá nijak zásadně omezit rozsah opatření v příjmech a výdajích státního rozpočtu, jak předpokládal původní konsolidační balíček.

Rusko přišlo o plynového žolíka. Rozmach LNG terminálů zajistí Evropě klidnou zimu

Nervozita na evropském energetickém trhu pomalu vyprchává. Díky překotné výstavbě LNG terminálů se Evropa dokázala vymanit ze závislosti na ruských dodávkách a nahradit je právě zkapalněným plynem ze všech koutů světa. Dostatek plynu pro topnou sezónu by tak podle analytiků neměla ohrozit už ani chladnější zima.

V Rusku havarovalo letadlo, na jehož palubě byl údajně i Prigožin. Nikdo nepřežil

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, ve středu večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na úřady. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování.

V historickém centru Prahy roste luxusní hotel Ritz-Carlton. Výstavba má zpoždění

Desítky let připravovaná stavba luxusního hotelu Ritz-Carlton na Staroměstském náměstí postupuje kupředu. Stavitel již dokončuje hrubou stavbu, která je výsledkem rekonstrukce zdejších historických budov, a po následující dva roky bude dokončovat interiéry. Hotel měl být hotov už loni, výstavbu zdržela pandemie i archeologické nálezy.

REPORTÁŽ: Místo, kde si bohatí Češi schovávají obrazy. Depozitář za Prahou chrání umění za miliardy

Inflace donutila Čechy, aby se více zajímali nejen o investice do nemovitostí nebo zlata, ale i do umění. Někomu stačí grafika na zeď za několik tisíc, někteří se už propracovali k obrazům za statisíce i miliony korun. Se stoupající cenou se u sběratelů oprávněně zvyšují obavy z případné krádeže díla, jeho nechtěného poškození či vyblednutí barev. Podnikatelé stojící za firmou Artex toho využili a postavili v Česku unikátní depozitář umění. V chráněném prostoru si ukládají svá díla nejen soukromí sběratelé, ale i banky, notáři nebo muzea a galerie.