Liberty House pro nás není seriózní partner, říká šéfová odborů ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě

ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě Zdroj: ctk

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě
Jak se vyrábí dráty v ostravských hutích Arcelor Mittal
ArcelorMittal Ostrava
5
Fotogalerie

Hutě ArcelorMittal Ostrava čeká změna vlastníka, tu ale tamní odbory vyhlížejí s nejistotou. Nová huť si nemůže dovolit dalšího investora, jakým byl ArcelorMittal. Budoucí majitel musí zajistit perspektivu ocelářství v Ostravě, říká v rozhovoru pro E15 předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová. 

Evropská komise vyhodnocuje prodej ostravských hutí, které patří do ocelářské skupiny ArcelorMittal, skupině indického miliardáře Sandžíva Gupty Liberty House. Jak hutnické odbory hodnotí situaci?

Předali jsme Sandžívu Guptovi dopis, ve kterém konkrétně uvádíme, jaké udržovací a strategické investice jsou nutné, aby nebyla ohrožena konkurenceschopnost po roce 2020. Trváme také na tom, aby si ostravská huť zachovala veškeré emisní povolenky, které nyní vlastní. Dále žádáme písemnou garanci udržení zaměstnanosti. Není také možné, aby prodejní síť byla nadále spojena s ArcelorMittal. Transparentní financování je neméně důležité, nechceme, aby došlo k situaci, že si huť bude svůj nákup sama splácet.

Co odborářům na potenciálním přechodu do rukou Liberty House nejvíc vadí?

Že celý prodej není transparentní. Od začátku bylo téměř vše pod rouškou přísně důvěrné a termíny se posouvaly. Domníváme se, že vše bylo dohodnuto již dávno. Čím více si procházíme vize společnosti Liberty, tím více jsme přesvědčeni, že se jedná o neseriózního partnera, který si zřejmě vůbec nezjistil, jak naše firma funguje, co do budoucna potřebuje a jak by vůbec mohla úspěšně konkurovat velkým hráčům, jakým ArcelorMittal je.

Jaké by bylo pro huť podle vás nejlepší řešení?

Kdyby se našel investor, který se zaváže, že bude dostatečně investovat. Tak, aby byla zajištěna budoucnost pro naši huť v dlouhodobém horizontu, jak to požaduje Evropská komise. Kupec musí disponovat finančními zdroji, prokázanými znalostmi v oboru a motivací zachovat a rozvíjet prodávanou společnost jako životaschopnou a aktivní konkurenční sílu, která bude konkurovat společnosti ArcelorMittal a dalším velkým podnikům.

Snažíte se o průběhu transakce komunikovat s Evropskou komisí?

Poslali jsme na komisi zatím dva dopisy s konkrétními námitkami, premiér Babiš v minulém týdnu měl jednání s komisařkou Margrethe Vestagerovou, začínají se ozývat další firmy které jsou v balíčku prodeje a nesouhlasí s výběrem firmy Liberty House. Chceme věřit, že to komise nebude ignorovat.

Nahlédněte do jednoho z provozů ArcelorMittal Ostrava

Video placeholde
Jak se vyrábí dráty v ostravských hutích Arcelor Mittal • e15, Liberty Ostrava
: