V Žebráku shořela továrna, Praha prodala lukrativní pozemky, Penny „vědecky“ zdražil

Zdroj: Grafika e15

Požár haly v Žebráku
Požár haly v Žebráku
Požár haly v Žebráku
4
Fotogalerie
  • Shořela hala v Žebráku, kde se vyráběly součástky pro Toyotu. Škoda je zhruba 1,8 miliardy
  • Praha se loni zbavila pozemků za rekordní miliardu korun. Od státu získala nové
  • Penny se dohodl s vědci a zdražil. Pokrytecké, sepsuli ho farmáři

Pojďme se podívat na důležité události tohoto týdne, o kterých jsme v e15 psali.

Shořela hala v Žebráku vyrábějící součástky pro Toyotu. Škoda je zhruba 1,8 miliardy

Výrobní hala v Žebráku, která vyrábí plastové díly pro automobily, v pondělí kompletně shořela. Majitel škodu předběžně stanovil na 1,8 miliardy korun, jde tedy o čtvrtou největší škodu způsobenou požárem v Česku. Společnost Novares CZ Zebrak dodává díly třeba pro Toyotu.

Praha se loni zbavila pozemků za rekordní miliardu korun. Od státu získala nové

Pražský magistrát vlastní jedny z nejhodnotnějších pozemků v hlavním městě, po kterých touží nejeden developer. Z hospodářských výsledků majetkového odboru magistrátu vyplývá, že Praha loni odklepla prodej pozemků za rekordní miliardu korun. Jde mimo jiné o výsledek směn se státem, který hlavnímu městu na oplátku dal část jiných pozemků a budov. Letos dochází k odprodejům dalších lukrativních pozemků, a to i do rukou developerů.

Penny se dohodl s vědci a zdražil. Pokrytecké, sepsuli ho farmáři

Co oko nevidí, srdce nebolí, praví přísloví, které je známé i v Německu. Jeho platnost chtěli negativně ověřit (tedy: co se stane, konečně uvidíme, prozřeme?) dva mladí vědci Amelie Michalkeová z Univerzity v Greifswaldu a Tobias Gaugler z Technické univerzity v Norimberku. Když se oba výzkumníci dohodli s řetězcem supermarketů Penny Market, že budou týden prodávat vybraných devět potravin za ceny zohledňující všechny náklady, které běžně nejsou vidět, neboť s nimi zkrátka nepočítáme, netušili, jaký poprask tím v Německu vyvolají.

Prostor X: Rozhovor s Alexandrem Vondrou

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Alexandrem Vondrou • Videohub

Prodej Synthesie se zadrhl, Babišův fond ji chce prodat v balíku s Mafrou. Přibyl nový zájemce

Prodej pardubické chemičky Synthesia, jediného výrobce střelné bavlny v Česku, měl být původně dokončen v červnu a 1. července si ji měl převzít nejvážnější zájemce, společnost Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada. V srpnu je však Synthesia stále ještě majetkem Agrofertu. Prodej se zadrhl, protože Andrej Babiš (ANO), konečný benificient svěřenských fondů vlastnících Agrofert, se rozhodl nabídnout Synthesii spolu s mediální skupinou Mafra. Redakci e15 to potvrdily tři zdroje obeznámené s oběma transakcemi.

Solární apokalypsa na burze. Energie ze slunce došla, investoři prohrávají své peníze

Perspektivní odvětví, které se ovšem v posledním roce alespoň pohledem burzy dokonale zaseklo. Řeč je o solární energetice, jejíž akcie připravily své investory jen v uplynulém roce bezmála o třetinu. Dosud poslední poryv nevraživosti burziánů stačil vrhnout akcie solárního byznysu nejníže takřka za poslední tři roky a investoři s napětím vyhlížejí jejich druhou mízu. Skóre akcií firem sázejících na nekonečnou energii slunce je zároveň totálním propadákem napříč energetickou branží. Ostře kontrastuje třeba s jadernou energetikou, jejíž akcie naopak v posledním roce slaví úspěch.

Exšéf ČD Žaluda prodává tisíce nabíječek do elektroaut. Trh poroste exponenciálně, říká

Někdejší generální ředitel Českých drah Petr Žaluda na sebe před deseti lety nesmazatelně upozornil nákupem nových vlaků Railjet a také dvanáctimilionovým odstupným, které si po svém působení ze státní firmy odnesl. Dnes rozvíjí společnost Olife Energy, která jako jediná v Česku vyvíjí, vyrábí i prodává celou škálu nabíjecích stanic pro elektromobily. Žaluda do tohoto byznysu investoval desítky milionů korun a chce dále expandovat po celém světě. „Za poslední rok jsme vyrobili skoro pět tisíc nabíjecích stanic,“ říká Žaluda.

Zdanění e-cigaret bude nižší, zaměstnancům zůstanou benefity. Vláda zmírní úsporný balíček

Nejkritizovanější opatření ve vládním balíčku na snížení schodků státního rozpočtu pravděpodobně zmírní Poslanecká sněmovna, na některá možná ani nedojde. Například e-cigarety navrhují některé koaliční strany zatížit nižší spotřební daní a po tlaku firem má být zachováno daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Do konce srpna se také očekává dohoda ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se zástupci obcí o zvýšení daně z nemovitostí.