Advokátní komora chystá bič na koncipienty

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Stát se advokátem bude od nového roku podstatně těžší než dosud. Česká advokátní komora (ČAK), která jako stavovská organizace rozhoduje o tom, kdo se může stát advokátem, totiž zpřísní podmínky zkoušek. Kromě toho, že za ně uchazeči zaplatí v příštím roce 8500 korun namísto současných pěti tisíc, plánuje ČAK také zpřísnění zkoušek.

Vyhláška, kterou na žádost ČAK zpracovalo ministerstvo spravedlnosti, počítá s tím, že kdo u zkoušek pohoří z jednoho a více předmětů, bude muset opakovat „advokátní maturitu“ celou znova. Doposud platila možnost, že adepti, kteří většinu z pěti předmětů zvládli, museli opakovat jen ty obory, v nichž pohořeli.

„V praxi to vede k mnoha negativním jevům, které devalvují souhrnnou úroveň znalostí uchazečů,“ tvrdí ČAK v předkládacím návrhu. Omezením počtů repetentů chce komora dosáhnout toho, aby „uchazeči byli nuceni připravit se na zkoušku vyčerpávajícím a komplexním způsobem“.

Nově vzniklé Sdružení advokátních koncipientů je samo pro kvalitnější zkoušky, ale problém nevidí v těch, co propadnou. „Lepší přípravě koncipientů by spíše pomohlo prodloužení doby přípravy na vykonání zkoušky, která je v současnosti pouze jednoměsíční,“ řekl serveru E15.cz předseda sdružení Martin Nedvěd.

Loni se k náročným zkouškám, které jsou vstupenkou do advokátského stavu, přihlásilo 935 uchazečů, 810 z nich se dostavilo před komisi a 580 koncipientů uspělo. Celkem 111 uchazečů pak propadlo ze dvou a více předmětů. Na poplatcích tak do kasy ČAK přiteklo 4,7 milionu korun.

Není to poprvé, co si ČAK chce posvítit na údajně nízkou profesní kvalitu koncipientů. Minulý měsíc vznikla na internetu petice proti chystanému prodloužení koncipientské praxe ze tří na pět let, kterou podepsaly téměř tři tisíce lidí. Návrh na prodloužení povinné praxe již prošel představenstvem advokátní komory.