Akreditační komice navrhla odebrat právům v Plzni akreditaci

Fakulta právnická ZČU v Plzni

Fakulta právnická ZČU v Plzni

Po roce nemají studenti Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni stále klid. Akreditační komise (AK) ministerstva školství totiž navrhuje odebrat fakultě akreditaci pro doktorský studijní program Teoretické právní vědy a omezit akreditaci pro magisterský obor Právo a právní věda. Omezení má spočívat v zákazu přijímat ke studiu tohoto programu další uchazeče. Komise rovněž navrhuje, aby se nekonaly státní rigorózní zkoušky a neudělovat titul JUDr.

Svoje závěry předloží komise ministerstvu školství, jež má do 120 dnů rozhodnout, zda zahájí správní řízení. Komise v této souvislosti konstatovala, že pozitivní vývoj na fakultě z loňska se zastavil. „Je možné sledovat zhoršení situace, vytvoření nových nedostatků a tendence k destabilizaci fakulty,“ uvádí komise. Oproti stavu před rokem se podle ní výrazně zhoršila transparentnost procesů na fakultě, k čemuž přispěly některé kroky nového vedení fakulty. Fakulta například podle komise nezákonně zrušila řadu rozhodnutí o ukončení studia některých studentů, když přihlédla k důvodům, k nimž podle zákona přihlédnout možné není.

Ústředním nedostatkem jsou prý personálie

Hlavním nedostatkem podle komise je, že fakulta nedokázala zajistit personální obsazení, které se po nástupu nového vedení fakulty zhoršuje. Ohlášený odchod významné části akademických pracovníků podle komise pravděpodobně nepůjde nahradit na základě výběrových řízení. „Za daných okolností Fakulta právnická ZČU není schopná kvalitně zabezpečit uskutečňování doktorského studijního programu,“ tvrdí komise.

Komise se pozastavila i nad tím, že vypsané výběrové řízení na přijetí nových akademických pracovníků bylo v rozporu se zákonem, neboť nebylo zveřejněno v sdělovacím prostředku s celostátní působností, jak vyžaduje vysokoškolský zákon.

Podle rektorky ZČU Ilony Mauritzové je chyba především na straně fakulty. „Situace je velmi vážná v tom, že lidé mezi sebou nedokážou najít shodu,“ sdělila regionálnímu vydání deníku DNES Mauritzová. Pokud chtějí někteří pedagogové z fakulty odejít, musí za ně podle rektorky zajistit děkan adekvátní náhradu. Rektorka přesto věří, že se může ještě podařit krizi zažehnat.

Z fakulty odcházejí kvalifikovaní vyučující

Za vším může stát právě personální oslabení fakulty, na jaře oznámil odchod například proděkan a autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš. Eliáš byl totiž pro mnohé jedním ze symbolů nové reformní cesty po Kindlově a Zachariášově éře, když je v čele fakulty dočasně nahradil současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Za něj byl nastartován očistný proces, mnozí očekávali, že právě Eliáš se stane po Pospíšilově odchodu zpět do politiky novým děkanem. Souboj ale vyhrál právník Květoslav Růžička, kterému mnozí vyčítají, že reformní úsilí na fakultě prakticky zastavil.

Odchod kvůli nespokojenosti se současným vedení fakulty oznámil už dříve například také autor nového kodexu obchodního práva Bohumil Havel či náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.
Karel Eliáš, který na škole v době skandálu s nestandardními studii prosazoval reformy, není návrhem komise překvapen. „O tomto výsledku se uvažovalo jako o jedné z možností. Není moc fér dávat komentář, když jsem dal výpověď a odcházím ze školy,“ sdělil deníku DNES Elliáš. „Byla by škoda, kdyby fakulta zanikla. V Plzni je prostor, aby tam právnická fakulta zůstala,“ míní ministr Pospíšil.