Američany mnohde uvítají. Největší protest čeká Praha

konvoj amerických obrněnců,

konvoj amerických obrněnců, Zdroj: ctk

V Olomouci, Pardubicích nebo v Náchodě a také v Liberci, Vyškově a dalších městech, přes která se tři kolony 2. mechanizovaného pluku americké armády začnou od neděle přesouvat Českem, je podle radnic čeká uvítání. Vedle místních lidí se do něj zapojí příznivci klubů vojenské historie. Na hraničních přechodech budou na Dragoon Ride čekat stovky motorkářů na strojích Harley Davidson, kteří Američany doprovodí.

Jedinou překážkou pro příznivce konvoje je zatím nedostatek přesných informací. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) by měl být podrobnější harmonogram zveřejněn dnes odpoledne po závěrečné koordinační poradě. Největší akce se chystají v hlavním městě, kde také vojáci stráví nejvíce času. Příští pondělí centrem Prahy projede „čtvrtá“ kolona několika desítek historických vozidel americké armády. V úterý budou dva koncerty, jeden přímo před ruzyňskými kasárnami, kde „dragouni“ přenocují, druhý v La Fabrice.

V hlavním městě se má uskutečnit i největší protest pořádaný komunisty a dalšími odpůrci USA. Ti v ohlášení magistrátu uvedli, že sobotní demonstraci na Václavském náměstí podpoří až pět tisíc lidí. Jiní kritici přejezdu, který je prý propagandistickou záležitostí a psychologickou přípravou na válku, chtějí blokovat silnice.

trasy průjezdu US konvoje Českemtrasy průjezdu US konvoje Českem | E15

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje Českem
28. března

- V Praze je na Václavské náměstí ohlášena demonstrace nazvaná „Proti invazi americké armády do ČR“, kterou organizuje pražská organizace KSČM, iniciativa Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, hnutí Stop církevním restitucím a další.

- Na Václavské náměstí je ohlášena i protiakce proti demonstraci.

- Strana Národní demokracie pořádá od 17:00 pochod Prahou pod názvem „Zastavme americké okupanty“ (přes Národní třídu před americké velvyslanectví).

- Na podporu amerických vojáků se bude konat demonstrace na pražském náměstí Míru.
29. března

- Kolona amerických vozidel čítající téměř 520 lidí a 120 převážně kolových vozidel bude rozdělena na tři proudy, které vstoupí na území ČR z Polska přes hraniční přechody Bohumín, Náchod a Harrachov.

- V Harrachově se očekává blokáda odpůrců průjezdu amerických vojáků. Návrhy na blokády i výhrůžky násilím se objevují na sociálních sítích, podle tisku především od stoupenců extrémní levice.

- Američtí vojáci přenocují ve vojenských ubytovnách ve Vyškově, Pardubicích a v Liberci.

- Iniciativa Pro konvoj plánuje uvítání vojáků na hraničních přechodech a poté setkání na letišti v Pardubicích, před kasárnami ve Vyškově a také koncert v pražské Ruzyni.

- V Praze jsou na Jiráskovo náměstí a v okolí stanice metra Vltavská ohlášeny demonstrace nazvané Proti invazi americké armády do ČR.
30. března


- Kolony vyrazí do Prahy, kde se spojí.

- Vojáci přenocují v kasárnách v Praze - Ruzyni.

- Na 14:00 je ohlášena protestní akce u hlavní brány Ruzyňských kasáren.

- Centrem Prahy projede „čtvrtá“ kolona, kterou bude tvořit 50 až 60 historických vozidel americké armády.
31. března

- Technická přestávka na údržbu vozidel a odpočinek řidičů.

- Setkání vojáků s veřejností v Ruzyni.

- Někteří vojáci odjedou do Plzně, kde se v rámci připomínky 70. výročí konce druhé světové války pokloní u památníku obětí z řad americké armády.

- V Praze se uskuteční dva koncerty na podporu konvoje. Jeden bude před ruzyňskými kasárnami, druhý v podniku La Fabrika.
1. dubna

- Konvoj vyrazí z Prahy po jedné trase směrem na Plzeň a dále přes hraniční přechod Rozvadov do Německa, a to ve třech kolonách, mezi kterými bude hodinový interval.

Na náměstí Míru se rovněž v sobotu koná shromáždění iniciativy Pro konvoj, která další akci chystá na pardubickém letišti. „Když nevyjádříme svůj postoj, před zraky světových televizí tu vznikne něco ostudného. Do světa vyšleme signál, že Češi podporují agresivní politiku Ruska na Ukrajině,“ řekl za organizátory Pavel Šafr ze Svobodného fóra. Podle průzkumu agentury STEM/ /MARK pro ČT s přejezdem Američanů souhlasí 82 procent dotázaných, sedmnáct procent se vyslovilo proti. Pouze jedno procento se o značně medializovanou záležitost nezajímá.

znakyznaky | ctkDo Vilsecku. „Chceme spojencům ukázat, že dokážeme nejen rychle zdolat velké vzdálenosti, ale také spolupracovat. Zkrátka že jsme tady pro ně,“ prohlásil velitel konvoje Tim Playmet. Cílem vojáků z 2. mechanizovaného pluku americké armády (viz znak jednotky) je jejich domovská základna Rose Barracks u bavorského Vilsecku, který leží zhruba 65 kilometrů od českých hranic.

USA mají nyní v Evropě 64 tisíc vojáků, v roce 1952 to bylo 400 tisíc
- Američtí vojáci působící v Evropě spadají pod Velitelství ozbrojených sil USA pro Evropu (EUCOM).
- EUCOM vzniklo v srpnu 1952, nyní sídlí v německém Stuttgartu (od roku 1967). Jeho zájem se dotýká 51 zemí a oblastí; kromě Evropy také Ruska, Grónska a Izraele.
- EUCOM velí americký generál Philip Breedlove (59), který je současně vrchním velitelem spojeneckých sil NATO v Evropě (SACEUR).
- EUCOM má ve své podřízenosti čtyři hlavní složky: pozemní síly (USAREUR) se sídlem v německém Wiesbadenu, námořnictvo (NAVEUR) se sídlem v italské Neapoli, vzdušné síly (USAFE) s hlavní základnou v německém Ramsteinu a námořní pěchotu (MARFOREUR), která sídlí společně se speciálními jednotkami (SOCEUR) v německém Böblingenu.
- Podle internetových stránek EUCOM mají americké pozemní síly v Evropě 12 vojenských základen (hlavně v Německu, dále v Itálii, Belgii a Nizozemsku), šest leteckých (Německo, Anglie, Turecko, portugalské Azory a Itálie) a tři námořní (Itálie).
- Americká základna v bavorském Vilsecku, kam směřuje přes Českou republiku americký konvoj, patří do USAREUR a je základnou druhého jízdního pluku.
- Zatímco v roce 1953 bylo v Evropě přítomno přes 400 tisíc amerických vojáků, postupně jejich počet klesal. V roce 1980 to bylo 350 tisíc, v roce 1999 jich bylo 120 tisíc, v roce 2007 72 tisíc a nyní jich je v Evropě asi 64 tisíc. Na základnách pracuje dalších téměř 10 tisíc civilních pracovníků.
- Od roku 1952 se EUCOM podílelo na více než 200 nejrůznějších operacích, které zahrnovaly jak vojenské, protiteroristické a humanitární akce, tak pomoc při přírodních katastrofách.
- Vojáci z EUCOM byli zapojeni do operací v době kyperské krize (60. léta), účastnili se jomkipurské války (1973), operace Pouštní bouře v Perském zálivu (1990 až 1991), občanské války v bývalé Jugoslávii či posledních konfliktů v Iráku či Afghánistánu.