Americké exportéry láká výroba v Česku

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Česká republika je díky levné koruně lépe vidět na mapě světového byznysu. Na zajímavosti získala i mezi americkými exportéry, jejichž zisky decimuje silný dolar. Zámořské firmy tak více než kdy jindy zvažují stěhování výroby do zemí se slabší měnou a blíže zákazníkům. Na soupisce těchto destinací figuruje i Praha. Koruna je totiž vůči dolaru o čtvrtinu slabší než před rokem a nic nenasvědčuje, že se kurz v dohledné době vrátí zpět.

„Pokud dolar zůstane dlouhodobě silný, mohli bychom přesunout produkci z Ameriky do České republiky. Impulzem může být tlak od našich evropských odběratelů, kterým současný vývoj směnných kurzů nevyhovuje,“ uvedl pro deník E15 šéf zámořského Firstronicu John Sammut. Firma se sídlem v americkém Michiganu vyrábí plošné spoje pro automobilový průmysl a v Česku už skrze joint venture s takřka miliardovým ročním obratem působí. Drahý dolar komplikuje její exportní pozici, vedle vývozu do Evropy jsou obchody obtížnější i s Čínou nebo Jižní Koreou.

Koruna láká i další obchodníky. „O zájmu o Českou republiku jsme jednali s několika firmami,“ uvádí Weston Stacey z Americké obchodní komory. Jména firem jsou ale důvěrná. „V poslední době jsme poskytovali naše služby třem americkým společnostem, které měly o Česko zájem. Dvě byly z oblasti automobilového průmyslu,“ potvrzuje i Lukáš Hendrych z poradenské firmy BDO.

Aby si Američané s Čechy plácli, budou muset výhody české měny nějaký čas vydržet. „Nárůst zájmu nastane spíše až ve druhé polovině roku,“ říká Tomáš Klápště z Patria Corporate Finance. Koruna prý ale hned tak neposílí. „Očekáváme, že dolar bude letos v průměru za 24,60, v příštím roce pak za 23,50 koruny,“ předpokládá Jan Čermák z ČSOB. Ještě před rokem stál přitom dolar rovných dvacet korun.

Firmy odrazuje nestabilní právní klima

Vyhlídky na dlouhodobě slabou korunu jsou pro zámořské firmy pádným důvodem k zájmu o Česko, reálným obchodům však stojí v cestě řada překážek. Nejčastěji experti zmiňují nestabilitu podnikatelského prostředí, což se především týká daňového systému. Ani dlouhodobě výhodný směnný kurz tak prý výrobce z opačné strany Atlantiku do Česka přilákat nemusí.

Americké firmy jsou náročnými investory. „Vyhodnocují celou řadu parametrů a kromě příznivé ekonomické stránky projektu vyžadují rovněž stabilní a transparentní právní prostředí, předvídatelnost práva a rozumnou míru zdanění,“ uvádí Jan Linhart z KPMG. Právě to je Achillovou patou České republiky.

„Důležitou determinantou rozhodování firem o přesunu produkce je v čase neměnná daňová legislativa,“ říká Weston Stacey z Americké obchodní komory, která podle údaje na svých webových stránkách sdružuje 371 subjektů. Stabilitu v oblasti daní však Česko nenabídne. „Jen zákon o daních z příjmů byl novelizován více než 150krát, daňové předpisy jsou navíc nekonzistentní a jejich výklad je často nejasný,“ uvádí Monika Novotná z advokátní kanceláře Rödl & Partner. „Firmy tak dají v mnoha případech nakonec přednost jiné zemi,“ potvrzuje Lukáš Hendrych z poradenské firmy BDO.

Koruna během uplynulého roku oslabila oproti dolaru takřka o čtvrtinu, propadla tak hlouběji než euro, které za rok ztratilo 18 procent. Experti se shodují, že měnový impulz je pro zámořské výrobce silným lákadlem, díky němuž byznysmeni dokážou i leccos oželet. „Současné měnové pohyby jsou tak významné, že pokud bude aktuální trend pokračovat, projeví se to v rozhodování firem dříve nebo později i do konkrétních činů,“ míní Jan Fanta z poradenské firmy EY.

„Podle mého jsou úvahy o přesun výroby do Evropy mezi firmami novým trendem, dynamika pohybů měn nás nutí k tomu, abychom vyráběli v regionech, do kterých dodáváme,“ potvrzuje i John Sammut z americké firmy Firstronic, která se specializuje na průmyslovou elektroniku.