ANO se změnilo k nepoznání, říká spoluzakladatelka hnutí Radka Maxová

Video placeholde

Radka Maxová stála u zrodu hnutí ANO, od léta 2012 do jara 2013 byla jeho místopředsedkyní. Nynější europoslankyně za ANO teď říká, že se hnutí od svého vzniku v roce 2011 změnilo k nepoznání, a o odchodu přemýšlí každý den. Důvodem je stále větší vliv KSČM na vládu i postoj kabinetu a Andreje Babiše k EU. Jednapadesátiletá politička chce ale dál pracovat pro lidi a nevylučuje, že by to mohlo být i v jiném dresu. V rozhovoru pro týdeník Reflex popisuje fungování hnutí i roli Jaroslava Faltýnka.

Vláda komunistické straně ustupuje příliš, a kdyby třeba podpořila pětitýdenní dovolenou bez jednání s tripartitou, odejdu, tvrdí Maxová. Hnutí ANO se podle ní posunuje stále víc doleva a bojí se reforem, přišlo prakticky jen s EET. To je v příkrém rozporu s tím, na čem bylo na začátku postaveno. Europoslankyně otevřeně popisuje své uvažování o odchodu z ANO, možných důvodů pro něj přitom zaznívá hned několik.

Nikdo nemůže mít všechno, reaguje na poslední vývoj okolo střetu zájmů premiéra Babiše Maxová. Ve hře jsou tři varianty řešení, mezi kterými by si měl vybrat, ideální by přitom byl třeba takzvaný slepý svěřenský fond. Možná je ale také změna české legislativy. Maxová jako jediná zástupkyně ANO nehlasovala proti rezoluci Evropského parlamentu, která se zabývala právě problémy českého premiéra. Říká, že ona není parazit, a vadí jí, jak o evropských institucích Babiš mluví.

Další rozhovory na Reflex.cz>>>