Anonymní akcie: Prošla mírnější verze

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Akciové společnosti usilující o veřejné zakázky nebudou muset rozkrývat svoji skutečnou vlastnickou strukturu, pouze zapíší anonymní akcie do centrálního depozitáře nebo je uloží v listinné podobě u bank. S původní mírnější verzí regulace podle očekávání souhlasila Poslanecká sněmovna, zákon ještě musí podepsat prezident.

Ke schválení tvrdší senátní úpravy, podle níž by mohly soutěžit o veřejné peníze jen firmy s dohádatelnou vlastnickou strukturou, chyběl opozici jeden hlas. „Je to acylpyrin na těžkou nemoc,“ kritizoval vládní předlohu místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Jeho stranický kolega senátor Ivo Bárek uvedl, že koaliční návrh je z hlediska veřejných tendrů bezzubý. „Jména majitelů solárních elektráren zůstanou utajena,“ poznamenal.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) však namítla, že Bárkova změna by solárníky stejně nerozkryla. Podobný názor vyslovili také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nebo předseda ústavněprávního výboru Stanislav Polčák (TOP 09), podle nich jde navíc o „klasický přílepek“.

Zapsání akcií do depozitáře či jejich uložení u bank umožní orgánům činným v trestním řízení i zadavatelům veřejných zakázek a poskytovatelům dotací vlastníky akciovek identifikovat, hájil vládní variantu šéf rezortu spravedlnosti.

Navzdory bouřlivé debatě nakonec opozice v závěrečném kole hlasovala s vládní koalicí. „Pokud neprojde senátní návrh, zvedneme ruku pro původní znění. I když si uvědomujeme, že vláda se rozhodla nejít razantně po krku majitelům anonymních akcií, je lepší něco nežli nic,“ avizoval před začátkem schůze sněmovny předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Anonymní akcie nejsou ve světě obvyklé. Kromě České republiky existují pouze na tichomořských Marshallových ostrovech, kde žije 60 tisíc lidí, a v desetitisícové ostrovní republice Nauru.