Anonymní akcie se nezruší, ale budou se muset registrovat

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: mediafax

Ministerstvo spravedlnosti připravuje zpřísnění pravidel pro akcie na majitele. Firmy, které budou nadále chtít tuto formu akcií, je budou muset nechat registrovat. Státní orgánům to usnadní ověření vlastnické struktury společností, které by mohly získat přístup k veřejným penězům.

„Vláda se v dodatku ke koaliční smlouvě zavázala, že navrhne legislativu, která maximálně možným způsobem omezí anonymní vlastnictví obchodních společností,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ve hře jsou dvě možnosti registrace. Uvažuje se o zápisu akcií v centrálním registru, nebo o jejich fyzickém uložení do banky. Podle jedné z variant si majitelé budou moci formu zápisu vybrat.

Ať už držitel akcie využije kteroukoli z navrhovaných možnosti, bude muset v obou případech uvést svou totožnost. Uvedené informace pak bude moci využít policie, zadavatelé veřejných zakázek či poskytovatelé dotací a grantů. Vlastnící akcií budou mít na jejich registraci 18 měsíců od schválení zákona o obchodních korporacích, do kterého bude nové pravidlo zahrnuto.

S návrhem, který se inspiroval rakouskými zákony, souhlasí i opozice. „Předběžně jsem o tom hovořil s místopředsedou klubu poslanců za ČSSD Jeronýmem Tejcem a ten proti takové úpravě nemá námitek,“ uvedl ministr.

Výtky naopak mají Věci veřejné. „I když je pro nás stále nejlepší variantou úplné zrušení anonymních akcií na majitele, návrh přednesený ministerstvem spravedlnosti vítám. Možnost imobilizace jako druhou variantu pro zprůhlednění obchodních společností ale považuji za velmi špatné řešení,“ nechala se slyšet šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake.

Pospíšil úplné zrušení akcií na majitele odmítá, podle něj bez problému fungují například v Německu, Velké Británii i Francii. Svůj postoj odůvodňuje i negativní zkušeností Slovenska se zákazem tohoto typu akcí. „Slováci zrušili anonymní akcie a vedlo to k tomu, že vlastníky tamních akciových společností se staly jiné akciové společnosti sídlící v zahraničí,“ vysvětlil.

Návrh musí dále projednat sněmovní ústavně-právní výbor. Jak upozornil sám Pospíšil, podoba zákona se ještě může změnit. „Konečná varianta záleží na poslancích,“ dodal.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.