Antivirus se spouštět nebude. Slíbenou podporu mezd marně očekávají i automobilky

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
3
Fotogalerie

Vláda v pondělí rozhodne o sérii kompenzačních programů, které mají podnikatelům nahradit výpadky příjmů kvůli novým vládním opatřením. Mělo by jít o Covid 2021, Covid Nepokryté náklady a o kompenzační bonus pro živnostníky, do nichž letos na jaře šlo přes třicet miliard korun. Mezi zvažovanými programy ale chybí firmami nejvíce požadovaný Antivirus.

„Protože v tuto chvíli nebude docházet k omezování ekonomiky, není důvod spouštět Antivirus,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD). „Pokud bude potřeba, umíme to spustit během jedné hodiny. Máme to zažité, je to osvědčené, všichni se shodují na tom, že Antivirus je nejlépe funkční vládní program,“ dodala s tím, že Evropská komise odsouhlasila případné prodloužení programu až do poloviny příštího roku. Zákon o kurzarbeitu, který vláda schválila před mnoha měsíci, totiž stále nedostal notifikaci od komise a nemůže tak začít fungovat, byť by se jednalo o trvalejší a předvídatelnější schéma.

Vládě se zatím ani nepodařilo poskytnout podporu pro automobilový průmysl, kterému už více než před měsícem slíbila dodat peníze na mzdy z programu Antivirus. Kabinet tím v říjnu reagoval na několikatýdenní uzavření výroby Škody Auto a tím paralýzu celého odvětví. „Stále čekáme na vyjádření Evropské komise ohledně hospodářské soutěže. Mezitím se ale Škoda Auto rozjela. Ukazuje se, že komise není příliš flexibilní,“ řekla Maláčová. Ministryně nedokázala říci, zda vláda ke zpětné podpoře autoprůmyslu vůbec přistoupí, pokud jí to komise dovolí.

Po spuštění programu Antivirus, který poskytuje náhradu mezd zaměstnancům z uzavřených nebo omezených podniků, volají nyní profesní svazy. Na trojici kompenzačních programů, o nichž mluví končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), podle nich mnoho firem nedosáhne. Na dotaci mají mít podle Havlíčka nárok pouze podniky s propadem obratu o 50 procent, svazy požadují podmínku snížit na 30 procent. V takovém případě ale nebude podpora podle Havlíčka tak vysoká jako dosud.

V programu Covid 2021 měli podnikatelé nárok na příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení, u Covid Nepokryté náklady získali pomoc až na 60 procent nepokrytých nákladů. Při jarním uzavření ekonomiky požádali podnikatelé v obou programech celkem o 16,4 miliardy korun. Živnostníci přidali požadavky za dalších více než 14 miliard korun.

Rozsáhlejším kompenzacím nicméně brání také napjatý státní rozpočet, který přitom chce budoucí vláda Petra Fialy (ODS) zeštíhlit. Vzhledem ke schodkovému hospodaření bude podle pravděpodobného Havlíčkova nástupce Věslava Michalika (STAN) jakákoliv podpora financována dalším dluhem. „Vláda dlouhodobě hospodaří s enormním schodkem a uvolněná fiskální politika významně přispívá k inflaci,“ uvedl Michalik, podle něhož je nutné všechny programy podnikatelům dobře zvážit.

Od pondělí má fungovat řada zpřísněných opatření. Přestože vláda nerozhodla o uzavření žádných obchodů, služeb ani škol, zásadně omezila život neočkovaným lidem. Při vstupu do restaurací, kadeřnictví, hotelů nebo sportovišť se už nebudou moci lidé prokazovat negativním testem, ale jen očkováním nebo prodělanou nemocí. Restauratéři už před týdnem hlásili propad tržeb o desítky procent kvůli nutnosti kontroly bezinfekčnosti, firmy také ve velkém ruší vánoční večírky.